Molnár Csaba: Orbán egy szájhős, akinek a mellénye nagy, a befolyása meg icipici

Molnár Csaba Facebook-posztban tette helyre Orbán Viktor EP-frakcióját.

Bár Orbán Viktor büszkén hirdeti, hogy megalakította az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját, Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szerint tisztázni kell, mit jelent ez pontosan.

Molnár Csaba szerint Orbán Viktor csak egy szájhős, a befolyása azonban csekély

Molnár úgy látja, hogy a Patrióták Európáért, azaz az Orbán által alapított frakció nem a magyar miniszterelnök irányítása alatt áll. Vitathatatlan, hogy a szélsőjobboldali tömörülés valódi irányítója a francia Marine Le Pen. Orbán csak „szájhős”.

Molnár Csaba Facebook bejegyzését változtatás nélkül közöljük az alábbiakban:

„Sok félreértés és félreértelmezés kering a nyilvánosságban az új szélsőjobboldali EP-frakcióról (Patrióták Európáért), amelyhez a Fidesz is csatlakozott. Oszlassuk el ezeket!

1. Bármit is tol a kormánypropaganda, ez nem Orbán frakciója, nem ő találta ki, nem ő hozta létre. A francia szélsőjobb megbízásából eljátszott egy szerepet.

2. Ez továbbra is a francia szélsőjobb által irányított frakció, Le Pen a főnök, nekik van a legtöbb tagjuk és ők adják a frakcióvezetőt is. Orbánék csak a számos helyettes egyikét adják.

3. Valójában nem történt más, mint hogy az eddig is meglévő szélsőjobbos ID nevű frakció nevet változtatott. Nem lesz már tag benne az AfD nevű német neonáci párt, de belép Orbán és a cseh Babis pártja. Vagyis ez egyszerű átnevezés, minimális jelentőségű tagcserével.

4. Mindez semmit sem változtat az EP erőviszonyain. Továbbra is a néppárti-szociáldemokrata-liberális koalíció dominál biztos többséggel, ez a három frakció adja az Unió minden fontos vezetőjét. A szélsőjobb továbbra sem kap semmit.

5. Eddig is működött az EP-ben az ún. »cordon sanitaire«, vagyis a szélsőjobb elszigetelése. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy nem kapnak sem tisztségeket, sem jogalkotási feladatokat. Eddig az ID nevű frakció volt így elszigetelve, mostantól a Patrióták lesznek. Vagyis nem változik semmi.

Értem én, hogy divatos Orbánt nagyobbnak tekinteni az európai, vagy a világpolitikában, mint amekkora. A jobboldalon büszkeségből, az ellenzéki oldalon rettegésből. De attól ez még nem igaz. Az Orbán által várt jobboldali áttörés megint, immáron sokadszorra elmaradt, az EU-t továbbra is a mérsékelt erők irányítják.

A jóember beszél, a karaván meg halad. És soha nem arra, amerre a jóember szeretné.

Az ilyet normális helyen nem befolyásos politikusnak hívják.

Hanem annak, ami: szájhősnek, akinek a melle nagy, a befolyása meg icipici.”

(Molnár Csaba / Facebook)

Valódi Hírek