Kiszivárgott: Putyin meg akarta gyilkolni a legnagyobb német hadiipari cég vezetőjét, akivel Orbánék is lepaktáltak

Kiszivárgott egy terv, amely szerint az oroszok szándéka az, hogy meggyilkoljanak minden olyan védelmi ipari vezetőt, aki Ukrajnát támogatja Oroszország háborújában.

Az amerikai hírszerzés nyilvánosságra hozta Putyin terveit

Az amerikai hírszerzés még az év elején tárta fel, hogy az orosz kormány azt tervezte, meggyilkolja a befolyásos német fegyvergyártó cég, a Rheinmetall vezérigazgatóját. A vállalat tüzérségi lövedékeket és katonai járműveket is gyárt Ukrajna részére – hívta fel a figyelmet a CNN öt amerikai és nyugati tisztviselő közlése nyomán.

Az információk szerint mindez egy nagy volumenű terv része volt, amelynek a célja, hogy meggyilkolják az összes olyan védelmi ipari vezetőt, aki támogatásáról biztosította Ukrajnát Vlagyimir Putyin orosz elnök háborújában.

A magyar kormány is szorosra fűzte kapcsolatát a Rheinmetallal

Korábban megírtuk, hogy Magyarország több százmillió euróért vásárolt kamikaze drónokat a német Rheinmetall AG hadiipari cégtől. A szállítás már jövőre elkezdődik, a tervek szerint 2025-ben pedig már be is fejeződik – írta közleményében a Rheinmetall vállalat.

A vállalat

2022 márciusában 25,1 százalékos tulajdonrészt szerzett a 4iG Csoportban,

emellett közös védelmi vállalatot is létrehoztak, amelyben a Rheinmetall AG 51 százalékot, a 4iG Nyrt. 39 százalékot és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. pedig 10 százalékot tulajdonol. A két cég között ezentúl közös űrfejlesztési projektek is zajlanak.

Miután az amerikai hírszerzés tudomást szerzett az oroszok tervéről, értesítették Németországot, a biztonsági szolgálatok pedig védelmükbe vették Armin Pappergert. Egy magas rangú német kormánytisztviselő ezen információkat megerősítette:

az Egyesült Államok figyelmeztette Berlint a tervezett merénylet miatt.

Arról írtak, hogy Oroszország szabotázsakciója európai fegyverraktárak felgyújtására is kiterjedt, hogy így akadályozzák meg az Ukrajna felé irányuló fegyverszállításokat.

„Szabotázsokat látunk, merényleteket látunk, gyújtogatásokat látunk. Olyan dolgokat látunk, amelyek emberi életekbe kerülnek.

Nagyon is úgy vélem, hogy Oroszország titkos szabotázskampányát látjuk, amelynek stratégiai következményei vannak”

– közölte egy magas rangú NATO-tisztviselő.

A NATO is lépett az ügyben

A washingtoni NATO-csúcstalálkozó egyik legfőbb témája volt Oroszország szabotázskampánya. A NATO célja, hogy a jövőben jobban tájékoztassa a szövetség tagjait a hírszerzési információkról, hogy a tagállamok képesek legyenek összekapcsolni az eseményeket az egyébként különállónak tűnő, csak a saját országukban történő bűncselekményekkel. Ugyanakkor kérdéseket vet fel, hogy erre miként reagálna a NATO. Az 5. cikkely kimondja: ha egy NATO-tagállam ellen fegyveres támadást intéznek, akkor az

az összes tagállam elleni támadásnak minősül (!).

Riadókészültséget rendeltek el egy amerikai katonai bázison

A CNN-nek nyilatkozó források szerint az Egyesült Államok európai katonai bázisain a múlt héten fokozott riadókészültséget rendeltek el, ugyanis amerikai értesülések szerint az oroszok szabotázstámadásokat terveztek.

Arról is beszámoltak, hogy áprilisban két német–orosz állampolgárt tartóztattak le, akik Oroszország megbízásából bombatámadásokat és gyújtogatásokat hajtottak volna végre, egyebek közt amerikai katonai létesítmények ellen.

Londonban pedig több férfit is megvádoltak, hogy orosz hírszerző szolgálatokkal együttműködve felgyújtottak egy ukrán raktárépületet.

A francia hatóságok a múlt hónapban vettek őrizetbe egy orosz–ukrán állampolgárságú férfit, aki bombákat készített egy Moszkva által szervezett szabotázsakció keretében.

„Azért teszik ezt most, mert úgy gondolják, hogy mivel számos választás zajlik Nyugaton,

ez egy kiváló alkalom arra, hogy megpróbálják aláásni Ukrajna támogatását”

– közölte a NATO-tisztviselő.

(edition.cnn.com / hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Mi a fene folyik itt? Felpörgetik a magyarországi lőszergyártást

Mekkora tasli! Egy német cég roppant kínos helyzetbe hozta Orbánékat Zalaegerszegen

Valódi Hírek