Mi a fene folyik itt? Felpörgetik a magyarországi lőszergyártást

Két magyar cég is komoly támogatást kap.

Az Európai Bizottság pénteken különített el 500 millió eurót az európai védelmi ipar számára, annak érdekében, hogy 2025 végére az évi lőszergyártási kapacitást kétmillió lövedékre növeljék.

A részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding és a Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. is a döntés kedvezményezettjei között van.

Megírtuk, hogy a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban készült német Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek kerülhetnek az ukránokhoz.

Mindezt annak ellenére, hogy Orbánék többször hangsúlyozták, hogy Magyarország nem támogatja fegyverekkel Ukrajnát.

Februárban a német fegyvergyár igazgatója a karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, hogy megerősítsék a zalaegerszegi üzemről szóló együttműködési szerződést.

Lánctalpasok után lőszerek

A hadi ipar fejlesztésének újabb lépése a lőszergyártás felpörgetése. Ehhez pedig a Rheinmetallon kívül az N7 is komoly támogatást kap. Az N7 Holding vezérigazgatója Palkovics László.

Tavaly decemberben a 444.hu írt arról, hogy a német fegyvergyárak egyre látványosabban árasztják el Magyarországot, a képlet pedig majdnem minden esetben ugyanaz: kisebbségi tulajdonosként az állam vegyes vállalatokat hoz létre a németekkel közösen, legtöbb esetben az N7-en keresztül gyakorolva tulajdonosi jogait.

A Rheinmetall fejlesztése is egyre többször kerül az Orbán-kormány napirendjére. A Rheinmetall a várpalotai lőszergyár vegyesvállalata, ahol az állami tulajdonosi jogokat a részben magyar állami felügyelet alatt álló N7 gyakorolja.

A két cég összesen 22,5 millió eurónyi támogatást kap, ami nagyjából 8,8 milliárd forintnak felel meg.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek