Mekkora tasli! Egy német cég roppant kínos helyzetbe hozta Orbánékat Zalaegerszegen

Ennek az ellenkezőjéről volt szó.

A zalaegerszegi Rheinmetall gyárban készült német Lynx lánctalpas gyalogsági harcjárművek kerülhetnek az ukránokhoz – erről Armin Papperger, a cégcsoport vezérigazgatója beszélt WirtschaftsWoche című lapnak szombaton.

Februárban a német fegyvergyár igazgatója a karmelita kolostorban találkozott Orbán Viktorral és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel, hogy megerősítsék a zalaegerszegi üzemről szóló együttműködési szerződést.

A gyárral igencsak jól jártak a németek, ugyanis 49%-os tulajdoni része van csak benne a magyar 4iG Csoportnak, amelyet Jászai Gellért kormányközeli üzletember vezet, ráadásul jelentős kormányzati hátszéllel. 51%-ban a német anyavállalat kezében vannak az üzem részvényei,

így tényleges döntéseket a németek hoznak benne.

„Az első tíz Lynx jármű gyártása már zajlik Ukrajnával koprodukcióban itt Németországban, illetve Magyarországon. Egy felfutási fázis után pedig hamarosan abban a helyzetben leszünk, hogy e járművek jelentős részét teljes egészében Ukrajnában gyárthatjuk”

– számolt be róla a vezérigazgató. A német kormány pedig már meg is adta a gyártáshoz szükséges kiviteli engedélyt, így leszállíthatják a megtámadott országnak a katonai járműveket.

Papperger arra számít, hogy legkésőbb 2024 elején aláírják a kijevi kormánnyal a Fuchs kerekes páncélozott szállítóharcjármű és a Lynx ukrajnai gyártásáról szóló szerződést. Így már nyáron ott készíthetnék a Fuchsokat, 2025 közepétől pedig a Lynxeket is.

(Népszava/Nyugati Fény)

Valódi Hírek