Megbukhat a miniszterelnök nagy terve: Lenyelik keresztbe Orbánt a franciák az EP-ben

A franciák jelezték, a magyar kormányfő „nincs olyan jó helyzetben”.

Kiderült: Orbán nem értesítette Marine Le Pent az új frakció létrehozásáról

Úgy tudni, Orbán Viktor nem értesítette előre Marine Le Pent, a választási győzelem előtt álló francia szélsőjobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés (RN) volt elnökét, parlamenti frakcióvezetőjét, illetve az Identitás és Demokrácia (ID) EP-frakcióvezetőjét arról, hogy saját képviselőcsoportot akar létrehozni.

Minderről a L’Opinion című lapnak Thibault François, a Nemzeti Tömörülés parlamenti képviselője beszélt, aki a párt európai stratégiájáért felelős. Elmondta, mindenki máshoz hasonlóan ők is vasárnap hallották a hírt, amikor Bécsben bejelentést tettek Orbánék új „patrióták” nevű frakciójáról.

Hozzátette, jelenleg kizárólag a parlamenti választás vasárnapi, második fordulójára fókuszálnak. Hasonló véleményt fogalmazott meg Jean-Paul Garraud, a pártcsalád EP-frakcióvezetője is.

„Jelenleg teljes mértékben a két forduló közötti kampányra koncentrálunk”

– közölte a politikus.

Az olaszok is még megfontolják, hogy közösködjenek-e a szalonképtelen Orbánnal

Az interjúból egyértelműen kiderült az is, hogy a Nemzeti Tömörülésnél nem különösebben lelkesedtek az Orbán Viktor, Andrej Babiš
volt cseh kormányfő, valamint Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke által gründolt pártcsaládért.

Azon felvetésre, miszerint „nem aggódnak-e amiatt, hogy Orbán Viktor pártokat szipkáz el az ID képviselőcsoportjától”, Thibault Francois azt mondta: a csatlakozását hétfőn bejelentő portugál szélsőjobb párt, a Chega, valamint az érdeklődését szintén kinyilvánító – Matteo Salvini vezette – olasz Lega

érdeklődése nem szilárd elkötelezettség (!).

Megkérdőjelezték Orbán Viktor alkalmasságát is

Mint mondta, a Nemzeti Tömörülés végrehajtó bizottsága hoz döntést a lehetséges tagokról és a lehetőségek értékeléséről, de csak a vasárnapi francia választás után. Hozzátette, Marine Le Pen „elég jól” fogadta Orbán bejelentését, akivel „nagyon jól kijön”. Emlékeztetett, mindig az volt a céljuk, hogy bővítsék az ID-t és létrehozzanak egy pártokon átívelő platformot, a „lehető legnagyobb szövetséget”.

Ugyanakkor közölte azt is,

még „meglátják”, hogy vajon Orbán a legalkalmasabb személy-e ennek megtestesítésére.

Orbán „nincs abban a helyzetben”

Romain Quiniou, az Euro Créative, egy Közép- és Kelet-Európával foglalkozó francia agytröszt igazgatója pedig már egészen konkrétan fogalmazott. Közölte: a magyar kormányfő stratégiája az, hogy európai szinten maximalizálja hatalmát,

de nincs olyan helyzetben, mint el akarja hitetni (!).

Ha a Nemzeti Tömörülés csatlakozna a „Patrióta Szövetséghez”, akkor a pártcsaládban ő is fog vezető szerepet játszani – szögezte le.

(népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Fordulat: Dugába dőlt a nagy terv, keresztbe tett a Fidesznek Orbán egykori szövetségese

Nemrég jött a hír: Orbán összeállhat Európa botrányhőseivel

Valami készül? Megszólalt Orbán kebelbarátja a magyar kormányfő szélsőséges csődületéről

Valódi Hírek