Mi lesz ebből? Váratlanul ráharapott valaki Orbán gilisztájára

Orbán EP-szövetsége a hétvégén alakult, ám kérdéses, hogy lesz-e belőle frakció.

Röviddel a vasárnapi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetséghez. A portugál Chega elnöke bejelentette, részese szeretne lenni a szuverenista (önállóságpárti, jelentsen ez bármit – a szerk.) erők összefogásának. Minderről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta hétfőn az MTI-t.

André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte.

Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babiš, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke a Patrióta kiáltványt, amely egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

Kapcsolódó: Orbánnak sürgős dolga akadt: Vasárnap elhagyja az országot a miniszterelnök

A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznak létre. Az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának – olvasható a közleményükben.

Mi történt pontosan?

A múlt héten futott be a hír, miszerint Orbán, Babiš és Robert Fico szlovák kormányfő tárgyalásokat folytathat egy európai parlamenti frakció létrehozásáról. Egy informátor szerint az ötletgazda a magyar miniszterelnök.

Rosszul áll Orbán Viktor szénája az EP-ben

Mint már ismert, nemet mondott Orbán csatlakozási kérelmére Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, az ECR nevű szélsőjobboldali európai pártcsalád vezetője. Így pedig bekövetkezett az, amire Orbánék egyáltalán nem számítottak. A magyar miniszterelnök és pártja, a Fidesz hátország nélkül maradt az Európai Néppártból való kilépése után.

A jobboldali finn párt (a Finnek Pártja) EP-képviselője, Sebastian Tynkkynen örömhírként tálalta, hogy a Fidesz nem csatlakozik az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládjához.

Kapcsolódó: Kiszivárgott a kínos hír: Legfontosabb szövetségese vágta be az ajtót Orbán előtt

Rövidesen már arról írtunk, hogy a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) megegyezett az Olasz Testvérekkel (FdI) arról, hogy Mateusz Morawiecki pártja marad a mostani európai parlamenti frakciójukban. Pedig a korábbi információk szerint Orbán szívesen látta volna a PiS-t az új tömörülésben.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Váratlan fordulat: Nagy bajba került Orbán az EU-ban, a lengyelek is kikosarazták a magyar kormányfőt

Valódi Hírek