Fordulat: Dugába dőlt a nagy terv, keresztbe tett a Fidesznek Orbán egykori szövetségese

Ez sem jött össze.

Megtartotta alakuló ülését a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök nevével fémjelzett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciója – tudatta a pártcsalád szerdán a honlapján.

Orbán Viktor ismét elszámította magát

Mint ismert, Orbán Viktor decemberben azt nyilatkozta, szerinte „csak idő kérdése”, hogy mikor csatlakoznak hozzájuk, ugyanakkor pár hete hivatalossá vált:

Meloniék frakciója nem veszi fel soraiba a Fideszt, mert nem tudnak közösséget vállalni Orbánékkal.

Mint arról korábban beszámoltunk, az olasz Corriere della Sera szellőztette meg, hogy Giorgia Meloni nemet mondott Orbánnak. A Fidesz később azzal magyarázta az esetet, hogy az ECR felvette soraiba „a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t”.

„A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!”

magyarázta Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Kocsis Máté.

Az ECR a harmadik legnagyobb frakciót alakította meg az EP-ben

Az ECR frakciója végül magyar tag nélkül, 84 fővel megalakult, így továbbra is a harmadik legnagyobb pártcsaládnak tekinthető az Európai Parlamentben. Az Orbánék szövetségeseként számontartott lengyel Jog és Igazságosság (PiS) alelnöke, Mateusz Morawiecki korábban ötven százalékra tette annak az esélyét, hogy kilépnek az ECR-ből, és a Fideszhez csatlakoznak a cseh ANO-val és a szlovén SDS-szel közösen.

Merészet álmodott Orbán

A magyar kormányfő az állami tévének hétfő este beszélt „nagyra törő” céljairól, amikor is egyebek mellett kijelentette: hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az EP-ben.

„Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit, erről egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”

– magyarázta Orbán. A kormányfő azért is engedhette meg magának ezen kijelentését, mert a PiS rendelkezik az egyik legnagyobb, 20 tagú küldöttséggel az EP-ben, így ők adják és a második legtöbb képviselőt az ECR-be Meloniék után. Ezért, ha valaki – mint Orbán – „túl akarná nőni” a csoportot és át akarná venni tőle a harmadik helyet, nem kerülhetné meg a PiS átcsábítását az ECR-ből.

A Fidesz, az ANO és az Osztrák Szabadságpárt elnöke vasárnap írták alá az úgynevezett „Patrióták Európáért” nevű frakcióról szóló megállapodást. Orbán másnap azt mondta, július 8-án tartják az alakulóülésüket.

Eldőlt: a lengyelek sem lépnek be Orbánékhoz

A hivatalos információk szerint

a lengyel PiS marad az ECR frakciójában,

ugyanis a volt lengyel kormánypárt egyik képviselőjét választották meg a Giorgia Meloni vezette konzervatív frakció alelnökének.

(szabadeuropa.hu nyomán)

Valódi Hírek