Arcátlan bűncselekmény: Vádat emeltek két gyermekvédelmi vezető ellen

Egy zalai szociális és gyermekvédelmi intézmény főosztályvezetőjét súlyos bűncselekmény miatt tartóztatták le.

Rendszeresen fogadott el kenőpénzt egy szociális és gyermekvédelmi szerv zalai főosztályvezetője. A nő az egyik irányítása alatt álló intézmény vezetőjét is bevonta a bűncselekménybe – közölte weboldalán az ügyészség.

Ez a bűncselekmény a gyermekvédelmi területre is beférkőzött

Vesztegetés miatt emelt vádat az ügyészség két nővel szemben. A vádlottak

egy szociális és gyermekvédelmi feladatokat ellátó költségvetési szerv dolgozóiként pénzt fogadtak el

egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cégtől.

Az egyik zalaegerszegi nő a szerv zalai kirendeltségének főosztályvezetője volt, a másik az ő irányítása alatt álló egyik szociális intézmény vezetőjeként dolgozott.

A főosztályvezető a hozzá tartozó szociális intézmények működéséhez kapcsolódó beszerzésekre adásvételi szerződést kötött egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó budapesti céggel. A fővárosi cég egy pécsi egyéni vállalkozót bízott meg az értékesítéssel.

A területi képviselő eleinte úgy forgatta vissza jutalékként a tisztálkodószerek értékesítéséből származó hasznot, hogy egyes termékeket ingyenesen adott az intézményeknek.

2019 szeptemberében javasolta neki a főosztályvezető, hogy

a „kompenzációt” ne természetben adja át, hanem készpénzben.

Testvériesen megfelezték a kapott pénzt

Ezt megbeszélte az intézményvezetővel is, és

megállapodtak abban, hogy az így kapott készpénzt mindig megfelezik egymással.

A területi képviselő a „megállapodást” követően negyedévente, személyesen adta át az alkalmankénti 150-200 ezer forintot. Az összegeket az intézményvezető részben az általa vezetett szociális intézmény működésére használta fel, a főosztályvezető azonban azt ismeretlen célra költötte.

A vádirat szerint a kormányzati szolgálati jogviszonyban álló főosztályvezető és a közalkalmazottként dolgozó intézményvezető a jogtalan előny elfogadásával megszegte az irányadó munkáltatói szabályzat előírásait. A Zala Vármegyei Főügyészség ezért önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen,

folytatólagosan és társtettesként elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat ellenük.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek