Most derült ki: Mindenki nagyon drágán megfizet Orbánék háborús veszélyhelyzete miatt

Jön az újabb sarc: az Orbán-kormány az ukrajnai háborút is felhasználja a nyerészkedésre. A magyar lakosságon vasalják be a pénzeket a háborús veszélyhelyzet miatt.

Változott a helyzet: örökké fog tartani a háborús veszélyhelyzet Magyarországon

2023. július elseje óta a kamatjövedelmek után a 15%-os személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adót (szocho) is kell fizetni. Eredetileg még úgy volt, hogy ez az úgynevezett „veszélyhelyzet” idejére lesz csak érvényes, azonban a szakértők észrevettek egy olyan jogszabályváltozást, amely alapján nagyon úgy fest, hogy

a sarc véglegesen velünk marad

– hívta fel a figyelmet a pénzcentrum.hu.

Jelezték, mindez azt jelenti, hogy a keletkező nyereséget összességében 28% adó terheli. Az intézkedést a 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet léptette hatályba.

Mint írták, fontos kikötés, hogy a kérdéses rendelet értelmében a szociális hozzájárulási adót a kamatjövedelmek után

kizárólag az ukrajnai háború miatt elrendelt „veszélyhelyzet” ideje alatt kell megfizetnünk.

A Magyar Közlönyben rejtették el az új adót Orbánék

Köztudott, hogy az Orbán Viktorék által elrendelt „veszélyhelyzet” már egy jó ideje fennáll és várhatóan még egy darabig velünk is marad. Még akkor is, ha sehol máshol nem döntöttek az úgynevezett „háborús veszélyhelyzet” kihirdetéséről. Megjegyezzük azt is, Magyarországon nincsen háborús veszélyhelyzet, háború jelenleg Ukrajnában van, amiért Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadta a független országot.

Azt írták, amennyiben a kérdéses veszélyhelyzet elhárul, úgy a rendelet értelmében a kamatjövedelmekre kivetett szociális hozzájárulási adó is megszűnne. A helyzet egészen idáig ez volt, azonban a Magyar Közlönyben 2024. június 18-án megjelent 2024. évi XXIX. törvény jelentősen megváltoztatja a helyzetet.

Döntött a kormány: a sarc véglegessé vált

A kérdéses jogszabály értelmében változni fog a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény is. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány gyakorlatilag törvénybe foglalta a kamatjövedelmek után fizetendő szociális hozzájárulási adót is. Ugyanakkor

az új jogszabályban már nem szerepel az a kitétel, hogy ez csak a veszélyhelyzet idejére lenne érvényben.

Tehát: a kamatjövedelmek után fizetett szocho egy átmeneti adónemből végleges teherré vált – hangsúlyozták.

Kapcsolódó:

FRISS: Orbán újra kihirdette a háborús veszélyhelyzetet, hogy bármit megtehessen a magyarokkal

Orbánék „háborús veszélyhelyzete” miatt, tanárokat, tűzoltókat, és ápolókat is fenyeget a kilakoltatás

FRISS: Orbán bejelentette a bankok és multicégek extra adóit a háborúra hivatkozva

Valódi Hírek