Tudják még fokozni: Döntött a parlament a veszélyhelyzetről (+videó)

Már lassan 5 éve van veszélyhelyzet.

Az Országgyűlésben a kormánypárti képviselők még mindig úgy érzik, hogy veszélyhelyzet van, így újra meghosszabbították azt.

A parlamenti képviselők 135 igen szavazattal döntöttek az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett

veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról.

Marad a veszélyhelyzet, marad a rendeleti kormányzás

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvényt módosították.

A meghosszabbítását azzal indokolták, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

A meghosszabbítás egyben azt is

lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleteivel törvényeket írjon felül.

Mint ismert, Orbán Viktor 2022. május 24-én jelentette be, hogy aznap éjféltől háborús veszélyhelyzet lép érvénybe Magyarországon. Orbán mindezt az Ukrajnában zajló háborúval indokolta, mint elmondta, egy olyan háború „amelynek még senki sem látja a végét”.

Ezért szerinte mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség.

Ezzel indokolva módosították az Alaptörvényt is, amely kiegészült azzal, hogy humanitárius katasztrófa vagy szomszédos országban zajló fegyveres konfliktus esetén is el lehet rendelni ezt a rendkívüli állapotot.

(ParlamentMax/YouTube/Nyugati Fény)

Valódi Hírek