Lesújtó döntést hozott az Alkotmánybíróság a halálos beteg Karsai Dániel ügyében

Elutasította az Alkotmánybíróság Karsai Dániel alkotmányjogi panaszát.

Az Alkotmánybíróság teljes ülése döntött Karsai Dániel népszavazási kezdeményezéséről: elutasították a Kúria végzése elleni alkotmányjogi panaszt – írta meg a 24.hu.

Az Alkotmánybíróság nemet mondott Karsai Dánielnek

Az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséggel küzdő alkotmányjogász azt követően kért felülvizsgálatot, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette a népszavazási kérdést.

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető Törvénykönyv öngyiłkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek és állapotukban nem várható javulás?”

A Kúria helybenhagyta a határozatot. Indoklásuk szerint egy érvényes és eredményes népszavazás olyan törvény megalkotására kényszerítené az Országgyűlést, amely sértené a jelenlegi Alaptörvényt. Karsai szerint

a Kúria kötelességé tette az életet azoknak is, akiknek az élete csak értelmetlen szenvedés halálos betegségük miatt.

Alkotmányjogi panaszában jelezte, hogy szerinte a Kúria a népszavazási kérdést nem az Alaptörvénynek megfelelően értelmezte. Ezzel megsértette alapjogát a tisztességes eljáráshoz, élethez, az emberi méltósághoz. Egy korábbi alkotmánybírósági határozatra utalva azzal érvelt, hogy az önrendelkezési jog része, ha egy gyógyíthatatlan beteg élete szenvedésekkel teli hátralevő részét nem akarja végigélni.

Az életvégi döntés véleménye szerint nem sérti az élethez való jogot.

Azt biztosítja, hogy az élet az egyén élete végéig méltóságteljes érték maradjon.

Nem értettek egyet az alkotmányjogi kérdésekben

Az Alkotmánybíróság megállapította, a népszavazásra javasolt kérdésben alkotmányjogilag jelentős kérdés annak megítélése, hogy alkotmányosan dekriminalizálható-e az emberi élet védelmét célzó büntető tényállás. Ráadásul felveti a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség kételyét.

Az Alkotmánybíróság szerint az ügyben szereplő népszavazási kérdés ellentétes az Alaptörvény rendelkezésével. Amelynek értelmében

nem lehet népszavazást tartani az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésről.

Az Alkotmánybíróság úgy ítélte meg, hogy a Kúria az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott. Ezért Karsai Dániel alkotmányjogi panaszát elutasította.

Karsai Dániel döntése megrázta a közéletet

Ahogy arról beszámoltunk, Karsai szeptemberben a közösségi oldalán tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi

méltósággal szeretne meghalni.

Az ügyvéd ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát, azaz a kegyes halált.

Az ALS egy olyan betegség, amelyben az izmokat mozgató idegsejtek – majd közvetlenül az izmok is – elsorvadnak. Ez idővel teljes bénuláshoz vezet. A betegség az agyat nem érinti, így a beteg végig tudatában van a fizikai leépülésének, a halálát a légzésleállás okozza.

Mint ismert, ebben a betegségben szenvedett Stephen Hawking elméleti fizikus is.

Valódi Hírek