Gyermekbiztonsági szabályzattal lép fel a bántalmazás ellen Újbuda önkormányzata

Mutatjuk az ellenzéki László Imre vezette kerület friss közleményét. Újbuda a gyermekvédelem területén hozott fontos döntést.

Még tart a vizsgálat a Szivárvány Óvodában történtek ügyében. A képviselő-testület korábbi döntése értelmében gyermekbiztonsági szabályzat segítene a gyermekekkel dolgozóknak megelőzni az esetleges bántalmazást – áll a XI. kerület, nevesül Újbuda önkormányzatának lapunkhoz is eljuttatott friss közleményében.

Kapcsolódó: Sosincs vége? Egyre durvább dolgok derülnek ki az újbudai óvodából menesztett ped0fil dolgozóról

Mint ismert, a Szivárvány Óvoda egyik alkalmazottjának rendőrségi gyanúsítása után a kerület polgármestere azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el, és rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze.

A testület, illetve a kulturális és köznevelési bizottság a fegyelmi vizsgálat lefolytatása mellett gyermekbiztonsági szabályzat létrehozásáról is döntött.

A fegyelmi eljárás első szakasza – amelyet a fegyelmi biztos végzett – lezárult. A vizsgálat második fázisában fegyelmi tanács elé került az ügy. A tanács, áttekintve a biztostól kapott dokumentumokat, úgy döntött, hogy a jelenleg is tartó nyomozásra tekintettel a rendőrségtől további információkat kér ki. A válasz megérkezéséig a tanács felfüggesztette az eljárást. Az intézményvezető a vizsgálat végéig nem tér vissza az óvodába – részletezték a közleményben.

Mint kifejtették, a fegyelmi vizsgálattal párhuzamosan a neveléssel foglalkozó újbudai intézmények részére gyermekbiztonsági szabályzat is készül. Arról, illetve a hozzá kapcsolódó programról szakemberek egyeztetettek az intézmények vezetőivel.

Újbuda a gyermekvédelem kapcsán lépett. Mi a cél?

Herczog Mária és Molnár László gyermekvédelmi szakemberek prezentációja alapján a gyermekbiztonsági útmutató és az ahhoz kapcsolódó felkészítő célja, hogy minden érintett – szakember, gyermek, szülő – megszerezze és elsajátítsa azokat az ismereteket, gyakorlati lépéseket és kötelezettségeket, amelyek elengedhetetlenek a gyermekek biztonsága érdekében – közölte az önkormányzat.

Az útmutató alapján a szakemberek, gyermekekkel közvetlenül vagy közvetve dolgozók felismerhetik, kik azok, akik veszélyeztetettek, és akik érdekében lépéseket kell tenni a megelőzés vagy védelem érdekében. Az útmutató emellett tartalmazza, hogy a bántalmazás, visszaélés és elhanyagolás gyanúja esetén kinek és hogyan kell ezeket jeleznie – ismertették.

A szakemberek javaslata szerint az útmutatókat intézményekhez igazítottan kell elkészíteni. Figyelembe kell venni a szolgáltatás, ellátás jellemzőit, az ott dolgozók, az érintett gyermekek és családok tapasztalatait, szükségleteit, véleményét. A program része a gyermekekkel dolgozók, a gyermekek és szülők gyakorlati felkészítése is – tájékoztatott a László Imre vezette Újbuda.

Kapcsolódó:

Most derült ki: Újbuda előző, fideszes vezetése több szerződést kötött a ped0fil óvodai dolgozóval

Forrnak az indulatok Újbudán: A fideszes vezetés falazhatott a ped0filoknak

Valódi Hírek