Gulyás Gergely vallott a kormány botrányos banzájáról: Rendkívüli bejelentésre készül a kínai elnökkel kokettáló Orbán (+videó)

Gulyás Gergely és Vitályos Eszter kormányinfó keretében ismertették a kabinet friss döntéseit.

Miközben minden szem Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatására szegeződik, a műtétje utáni lábadozásból egy hónapja visszatérő Gulyás Gergely és az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter kormányinfót tartott csütörtökön délelőtt.

Kapcsolódó: Ebből hétmérföldes balhé lesz: Orbánék bazsalygása miatt nem jutnak meleg ételhez egy budapesti intézményben

A háborúról

Újabb és újabb részletek derülnek ki a NATO terveiből, amelyek az orosz–ukrán háborúba való közvetlen beavatkozással járhatnak. Ezzel összefüggésben a Kormányzati Tájékoztatási Központtényszerű tájékoztatást fog küldeni” mindazoknak, akik a kapcsolattartáshoz hozzájárultak – állította a kancelláriaminiszter. Emlékeztetőül: azok, akik koronavírus-oltásra regisztráltak, automatikusan bekerültek ebbe a körbe.

Mint mondta, a jelenleg rendelkezésre álló információik szerint a NATO-misszió a fegyverszállítások koordinációját és fegyveres, katonai kiképzést takar. A katonai szövetség emellett 100 milliárd dollárt biztosítana a megtámadott Ukrajnának.

A kormány azon dolgozik, hogy a NATO ne avatkozzon bele a háborúba, és ha mégis, akkor Magyarország ennek ne legyen részese – fűzte hozzá.

Kapcsolódó: Itt valami nem stimmel: Néhány hét után saját magának mondott ellent Orbán

A kínai elnök látogatásáról is vallott Gulyás Gergely a kormányinfó keretében

Az Európai Unió tagállamainak két fővárosában tesz látogatást Hszi Csin-ping. Gulyás szerint ez hazánk nemzetközi politikában betöltött szerepét (sic!) is mutatja. Mellesleg Párizsban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel egyeztetett a kínai elnök.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megemlítette, hogy az eseménynek gazdasági jelentősége is van. Hszi Csin-ping minden bizonnyal a távol-keleti beruházások növekvő száma miatt is tartotta fontosnak a budapesti találkozót. Azon projektek miatt, amelyek rendre hatalmas tiltakozást váltanak ki a választópolgárok körében.

Gulyás Gergely a kormányinfó keretében elárulta, hogy a kínai vezetővel megállapodásokat is fognak kötni a napokban, sőt,

már csütörtök este bejelentést tesz a kormányfő.

Kapcsolódó: Mi történt? Kiadta a parancsot Orbán Viktornak a kínai kommunista vezető

A hazai gazdaságról

Az infláció letörése eredményesnek bizonyult, az adatok szerint 3,6 százalékra csökkent a drágulás mértéke márciusban – vélekedett a tárcavezető, hozzátéve, hogy 2024 a növekedés újraindításának esztendője lesz. A növekedés mérséklődésének okaként – szokás szerint – a háborút említette.

Érdekes módon arról nem esett szó, sőt, általában nem esik arról a szó az Orbán-kormány tájékoztatóiban, hogy a háborút Vlagyimir Putyin robbantotta ki. Persze, érthető, hogy a kabinet nem mond rosszat az orosz agresszorra, hiszen köztudott, hogy Orbán Viktor Putyinnal cimborál. Ezt mellesleg az Európai Unióban nem nézik jó szemmel, a közösség politikusai közül többen megjegyezték már, hogy a magyar miniszterelnök Oroszország „trójai falova” lehet.

Gulyás Gergely részletezése szerint GDP terén is jól állunk, növekedésről számolt be, sőt,

szavai szerint e tekintetben az Európai Unió éllovasai (sic!) közé tartozunk.

Nagy kár, hogy ez általánosságban nem mondható el az Orbán Viktor vezette Magyarországról.

A kancelláriaminiszter kifejtette, 2024-ben 2,5 százalékos GDP-növekedéssel kalkulálnak.

A kormányinfón elmondottak szerint a fogyasztás kezd helyreállni, 2024 márciusában az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A turizmus kapcsán azt állította a tárcavezető, hogy 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek az év első három hónapjában.

Vitályos Eszter mindemellett tájékoztatott, hogy hogyan alakult a csok plusz igénylése az év első három hónapjában. A már befogadott kérelmek összege meghaladja a 83 milliárd forintot – közölte, hozzátéve, hogy a csalad.hu weboldalon részletes leírásokat találnak az érdeklődők.

Az otthonfelújítási program kapcsán megosztotta, június 3-ától lehet majd igényelni a támogatást.

(Magyarország Kormány/Facebook)

Valódi Hírek