Ebből hétmérföldes balhé lesz: Orbánék bazsalygása miatt nem jutnak meleg ételhez egy budapesti intézményben

A Budavári Általános Iskola tanulóinak csütörtökön hideg ebéddel kell beérniük.

Hidegcsomag várja a Budavári Általános Iskola diákjait csütörtökön. A gyermekek Hszi Csin-ping kínai elnök látogatása okán nem jutnak meleg ételhez, mivel a politikus budapesti vendégeskedése miatt lezárják az I. kerületi Tárnok utcát, így az ebédet szállító autó sem tud behajtani az oktatási intézményhez.

Kapcsolódó: Felbolydul Budapest szerdától, lezárják a fél várost a kínai diktátor érkezése miatt

A Telex egyik olvasója arról számolt be a lapnak, hogy a szülői tájékoztató szerint a tanulók ezt a hidegcsomagot kapják majd:

  • 1 darab panírozott húsos szendvics zöldséggel,
  • 1 darab száraz szalámis szendvics zöldséggel,
  • 1 darab ásványvíz vagy dobozos 100 százalékos gyümölcslé,
  • és 1 darab nápolyi, esetleg gyümölcs.

A kínai elnök látogatásáról

Mint ismert, Hszi Csin-ping a minap a magyar fővárosba érkezett. Orbán Viktor és felesége, Lévai Anikó szerda este a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A repülőgépnél magyar népviseletbe öltözött gyermekek köszöntötték az elnöki házaspárt, ősi szokás szerint kenyérrel és sóval kínálták őket, majd a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium diákjai üdvözölték a vendégeket. Egy rövid kulturális műsorra is sor került a Csillagszemű Táncegyüttes előadásában.

A kínai államfő péntekig tartózkodik Magyarországon állami látogatáson, a diplomáciai kapcsolataink felvételének 75. évfordulóján.

Hszi Csin-ping mellesleg előbb Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, valamint Emmanuel Macron francia elnökkel találkozott pár napja Párizsban.

Kapcsolódó: A kispadra küldte Orbánt az Európai Bizottság elnöke: Von der Leyennel ül asztalhoz a miniszterelnök cimborája

Havasi Bertalan április végén hivatalosan is bejelentette a kínai államfő látogatását. Közleménye szerint Hszi Csin-ping május 10-ig tartó budapesti programja során tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel

  • kétoldalú politikai,
  • gazdasági
  • és nemzetközi kérdésekről.

Kapcsolódó: Újabb botrány készül kitörni a kínaiak látogatása után: Nem kizárt, hogy taccsra vágja az országot Orbán máig titkolt biznisze

Mi a helyzet Kínával?

Február 16-án, pénteken Orbán Viktor Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

Az Európai Bizottság azonban nincs elragadtatva Orbán Viktor Kína-párti tervétől. Az uniós intézmény elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt a minap az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

(Kiemelt képünkön Hszi Csin-ping és Orbán Viktor látható. Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Ráfázik Magyarország Orbán játszadozása miatt: Jönnek a kínaiak, befenyítették a magyar kormányt

Súlyos dolgokra készül Kína Magyarországon: Orbán Viktor végleg ajtót nyitott a kommunistáknak

Mi történt? Kiadta a parancsot Orbán Viktornak a kínai kommunista vezető

Valódi Hírek