Teljesen beijedtek Láncziék: Foggal-körömmel kapaszkodna a hatalomba Orbánék hírhedt hivatala

A Szuverenitásvédelmi Hivatal kapott pár ajánlást a Velencei Bizottságtól, ám a jelek szerint ennek egy cseppet sem örülnek.

A Velencei Bizottság által megfogalmazott jelentés

elfogult, tárgyi tévedésektől hemzseg és politikailag motivált

– állította a Szuverenitásvédelmi Hivatal csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Velencei Bizottság február 15-én és 16-án Budapesten tárgyalásokat folytatott a magyar szuverenitásvédelmi törvényről. Ezt követően március 18-án nyilvánosságra hozta a törvényről alkotott véleményét – részletezték.

A Velencei Bizottság a magyar fővárosban megbeszélést folytatott a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökével, Lánczi Tamással is, ugyanakkor a nyilvánosság számára nem hozzáférhető, hogy a bizottság a magyar állami szerveken és ellenzéki politikusokon kívül milyen más szereplők bevonásával és milyen szempontok figyelembevételével alakította ki állásfoglalását – fogalmaztak.

Odapörköltek az Orbán-kormánynak a Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt

Március 19-én írtunk arról, hogy górcső alá vette az Európa Tanács Velencei Bizottsága a hazai szuverenitásvédelmi törvényt.

Mint ismert, Orbán Viktorék ősszel rukkoltak elő a „szuverenitásvédelmi javaslatukkal„, amelyet november végén be is nyújtottak a parlamentnek.

Ekkor kiderült, hogy egy új államigazgatási szerv létrehozását is fontolgatják, amelyet Szuverenitásvédelmi Hivatalnak kereszteltek. Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa ugyanakkor már novemberben jelezte, hogy a magyar törvényjavaslat jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve.

Kapcsolódó: Óriási felháborodást keltett Orbánék terve: Egy uniós biztos szerint jelentős a kockázat

Mit mond a Velencei Bizottság?

A bizottság szerint a politikai pártok és a választási kampányok külföldi finanszírozása vonatkozó korlátozások összhangban lennének a nemzetközi gyakorlattal, ha a törvény rendelkezései nem mutatnának túl a választási kampányokon.

A korlátozások ugyanis kiterjednek a tágabb értelemben vett politikai tevékenységekre, a társadalmi változásokért folytatott kampányokra, ennek azonban nem látja szükségét a bizottság – a magyar hatóság sem indokolta az intézkedés okát.

Kapcsolódó: Pácban vannak Orbánék: Keményen odapörkölt az EU a brutális leszámolásra készülő hivatal miatt

A Velencei Bizottság végül arra a megállapításra jutott, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása felesleges.

Hozzátették, hogy a törvény egyébként sem nyújt elegendő garanciát a szerv függetlenségére.

Ajánlásaik szerint

  • a törvényt hatályon kívül kellene helyezni a Szuverenitásvédelmi Hivatalra vonatkozó szakaszokban.
  • Továbbá árnyaltabban kellene fogalmazni a „külföldi támogatás” kapcsán, tekintettel többek között a különböző finanszírozási forrásokra, a politikai pártok nemzetközi szintű együttműködésére.
  • Emellett pontosabban kell meghatározni a tiltott tevékenységeket.
  • Valamint a Büntető törvénykönyv új 350/A. §-a címének módosítására is szükség lenne, hogy világosabban fogalmazzon a rendelkezés tartalmát illetően.

Mit mond a Szuverenitásvédelmi Hivatal?

A Velencei Bizottság állásfoglalása azzal a céllal született, hogy azt később az Európai Unió különböző szervei – például az Európai Bizottság a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás során – felhasználják és hivatkozási alapként szolgáljon a politikai támadásokhoz (sic!) – vélekedett a hivatal csütörtöki közleményében.

Szerintük a jelentés legsúlyosabb ténybeli tévedése, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal nyomozati jogkörrel bír, holott a szuverenitásvédelmi törvény ezzel a hivatalt nem ruházta fel. Emellett a Velencei Bizottság kifogásolta azt is, hogy a hivatal eljárásaival szemben nincs jogorvoslati lehetőség. Mivel a hivatal nem minősül hatóságnak, ennek lehetőségére nincs szükség – állította a hivatal.

A Velencei Bizottság jelentése elfogult, hiszen olyan magyar joggyakorlatokat is megkérdőjelez, mint például a köztársasági elnök megválasztásának menete, holott korábban ezzel a több évtizedes gyakorlattal szemben nem emeltek kifogást. A jelentésből továbbá az is következik, hogy a bizottság elvitatja Magyarországtól a szabad intézményalapítás jogát – ecsetelték a közleményben.

„A Velencei Bizottság célja a szuverenitásvédelmi törvény visszavonatásával egyértelműen az, hogy megfossza Magyarországot azon eszközöktől, amelyekkel hazánk hatékonyan védheti nemzeti önrendelkezését és felléphet a külföldi befolyásolási kísérletekkel szemben”

– közölte a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

A befolyásról

Megírtuk, hogy a minap elfogadta az Európai Unió Tanácsa azt a jogszabályt, amely többek között a sajtószabadságot, a média sokszínűségét, valamint a szerkesztői szabadságot garantálná a közösség tagállamaiban.

A tagállamok közül egyedül Magyarország szavazott nemmel a jogszabályra.

Hazánk mellesleg inspirációként szolgált az Európai Bizottságnak a törvény kidolgozásában. Erről Věra Jourová bizottsági alelnök beszélt. Világossá tette, hogy az európai médiaszabadság-törvény azokat fenyegeti, akik az állam hatalma által akarják a médiát maguk alá gyűrni.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő szerint a jogszabállyal létrejönne a „brüsszeli cenzúratörvény” (sic!), ez pedig „újabb beavatkozási kísérlet a tagállamok szuverenitásába„. A fideszes politikus nyilatkozata azt mutatja, hogy nagy a pánik a Fideszben, amiért az EU a sajtószabadság megvédéséért tesz konkrét lépéseket.

Kapcsolódó: Füstölhet Orbánék feje: Úgy odapörkölt nekik az EU, hogy poroltót kellett hozni

A törvény a médiaszabadságra, annak függetlenségére, az állami hirdetések elosztására vonatkozik. Ez nem ördögtől való dolog, ám érthető, hogy az Orbán-kormány nem szívesen teregetné ki a sötét titkait.

A törvény szerint ugyanis a médiaszolgáltatóknak a rendelet hatályba lépése után be kell jelenteniük az állami reklámok teljes éves összegét, illetve a hatóságoktól és

a harmadik országoktól kapott reklámbevételeket is.

Emellett a nemzeti hatóságok nem kötelezhetik majd az újságírókat arra, hogy feladják a forrásaikat, valamint az újságírók megfigyelésére telepítendő kémprogramok megjelenítése is tilos lesz. Utóbbi alól kivétel, ha a hatóság emberei bűncselekmény miatt nyomoznak.

Továbbá a tagországok nem tarthatnak fogva, illetve nem szankcionálhatnak vagy hallgathatnak le újságírókat azért, hogy a forrásaikról, bizalmas kommunikációjukról információkat gyűjtsenek.

Ráadásul a közszolgálati médiának is függetlennek kell lennie mindenféle politikai érdektől.

Hát csoda, hogy ez nem tetszik Orbán Viktoréknak?

Kapcsolódó:

Most érkezett: Orbán embere bejelentette, kiknek kell félniük az új hivatal vizsgálataitól

Valódi Hírek