Beintettek a dolgozók: Sorra mondanak fel az egyik legnagyobb fővárosi bíróságon

Nem túl rózsás a helyzet.

Összesen 96 betöltetlen pozíció várja a jelentkezőket a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Az érdekvédők szerint a munkaerőhiány az alacsony béreknek, a rossz munkakörülményeknek, valamint a véget nem érő feladatoknak köszönhető– írta az rtl.hu hétfőn.

A Fővárosi Törvényszék szerint az emberhiány ellenére minden flottul működik, de a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) úgy látja, hogy ebben a helyzetben óriási munkateher nehezedik a dolgozókra.

Az állományhiány leginkább a bíróknál és az igazságügyi alkalmazottaknál jelentős, az ügymenetek nehezen haladnak, az alkalmazottak pedig úgy érzik, hogy

egyszerre 2-3 ember munkáját kell végezniük

– összegezte a helyzetet több ügyvéd az rtl.hu-nak.

Pedig ezeken a területeken kiemelten fontos, hogy teljes legyen a létszám. Az ítéleteket és az eljárások minőségét is befolyásolja a hiány, a rengeteg papírmunkát, jegyzőkönyvek vezetését, kapcsolattartást, és egyéb feladatokat nem is említve.

A PKKB adatai szerint idén, csak az első 4 hónapban már

több mint 40-en mondtak fel.

Zsigó Pál, az érintett bíróság elnöke legutóbbi éves beszámolójában rávilágított a nehézségek egy részére.

„Az igazságügyi alkalmazotti álláshelyek betöltésének akadályát a (…) kiemelkedő munkateher növekedés és az év második felére megmutatkozó inflációs válság eredményezte, ugyanis az igazságügyi alkalmazotti illetmény nem bír versenyképes erővel a munkaerőpiacon”

– írta a dokumentumban.

A szakszervezet szerint május 1-jétől emelkedett az igazságügyi alkalmazottak egy részének a bére. A pontos összegről nincs információ, de az érdekvédők szerint

egyszámjegyű mértékről lehet szó,

amely személyenként eltér. Meglátásuk szerint azonban ez édeskevés a munkaerő megtartásához.

Valódi Hírek