Dagad a botrány: Az Európai Bírák Egyesülete keményen üzent a bírókat támadó Fidesz-média propagandacikkei miatt

A lejáratások lincshangulatot eredményeznek és gerjesztik a félelem légkörét.

Már a legnagyobb nemzetközi bírói szervezetek is tűrhetetlennek tartják, hogy a kormánymédia napokon keresztül lejárató cikkeket írt magyar bírókról. A propagandaanyagokban azért szólították fel lemondásra Matusik Tamást és Vasvári Csabát, az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait, mert találkoztak David Pressmannel, az új amerikai nagykövettel, .

Az amerikai nagykövetség a múlt héten ítélte el élesen a támadásokat, fotókkal illusztrálta, hányszor találkoztak az elmúlt években az igazságszolgáltatás képviselői és diplomaták. A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) elnöksége pedig „nemtelen rágalomhadjáratnak” minősítette az esetet, és visszautasította a bírókkal kapcsolatos „valótlan tényállításokat és súlyosan becsületsértő kijelentéseket”.

A botrányos ügy híre, mára eljutott a legnagyobb európai bírói egyesületet is, amely

nyílt levelet írt az ügyben az Országos Bírói Tanácsnak és a Magyar Bírói Egyesületnek.

Az Európai Bírák Egyesülete (European Association of Judges), amely egyúttal a Nemzetközi Bírói Egyesület (International Association of Judges) regionális szervezete is, a levélben azt írta:

„szolidaritásukat fejezik ki Matusik Tamással és Vasvári Csabával, valamint mindenkit arra szeretnének emlékeztetni, hogy a bíráknak – mint minden más állampolgárnak –

joguk van a szólászabadsághoz és a véleménynyilvánítás szabadságához”.

Hozzátették: a bírák szabad véleménynyilvánításhoz való joga kiterjed „a hivataluk gyakorlásával összefüggésben kifejtett személyes véleményükre, és feljogosítja őket arra, hogy a bíróságon kívül és a bíróságon belül, nyilvánosan és magánúton egyaránt nyilatkozzanak, valamint részt vegyenek a nyilvános vitákban és általánosságban a társadalmi életben”.

A nemzetközi bírói testület közleményében ezen túl, felszólította az igazságügyi és végrehajtó hatóságok minden képviselőjét, hogy tartózkodjanak attól, hogy akár személyesen, akár a médiát eszközként használva nyilvánosan támadjanak bírákat kapcsolataik miatt olyanokkal, akik nem képezik nyilvános ellenőrzés tárgyát, mert az „engedetlen bírák elleni

lincshangulatot eredményez és a félelem légkörét teremti meg a bírák között”.

(hvg.hu)

Kapcsolódó:

FRISS: Páros lábbal szállt bele a Kúria elnökébe a kormánymédia által napok óta gyalázott bíró

Valódi Hírek