Mi történt? Orbán sürgősen intézkedett az EU-rekorder magyar inflációt látva – egyetlen bökkenő van csak ezzel

Különös dolgok derültek ki.

Az idén a miniszterek és az államtitkárok nem kaptak fizetésemelést, a kormány tagjai közül kizárólag Orbán Viktor fizetése nőtt: bruttó 3 millió 555 ezer forintról

4 millió 178 ezer forintra

– hívta fel a figyelmet a 24.hu. Mint ismert, Orbán tavaly június óta saját hatáskörben dönt a kormányzati vezetők illetményéről. Most Orbán változatlan illetményt állapított meg számukra, saját magával kapcsolatban a kormányfő viszont már nem volt ilyen szigorú, sőt.

A portál adatigényléssel fordult a Miniszterelnöki Kormányirodához, válaszukból pedig kiderült: az Európa-rekorder pénzromlás ellenére idén sem a miniszterek, sem az államtitkárok, de még a kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak fizetése sem nő.

„2023. július 1-jei dátummal a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok és a miniszterelnöki megbízottak vonatkozásában

illetményváltozás nem történt”

– tudatta a kormányiroda, ugyanakkor arra már nem kívántak reagálni, hogy miért hagyta változatlanul a béreket a miniszterelnök ilyen hazai inflációs mutatók mellett.

Viszont aggodalomra nincsen semmi ok, hiszen Orbánnak a törvény erejénél fogva jelentősen nőtt a tiszteletdíja, miután tavaly a kormánytöbbség megszavazta, hogy a miniszterelnöki illetményt, – amely addig 1,5 millió forint volt – a házelnöki tiszteletdíjhoz kötik, amely automatikusan emelkedik a bruttó átlagkereset-emelkedés mértékével, ez tavaly 18,5 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal szerint.

Jelezték, azért nagyon nem kell megsajnálni a kormánytagokat sem, mivel többségük jelentős illetményemelésben részesült tavaly nyáron: a miniszterek 33 százalékos fizetésemelésnek örülhettek, amikor Orbán 1 millió 979 ezer forintról 2 millió 632 ezer forintra emelte a fizetésüket. Nagy Márton gazdaságfejlesztési és Csák János kulturális és innovációs miniszter viszont a kormányzat korábbi közlése alapján ötmillió forintot vihet haza, a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok illetménye pedig 52 százalékkal nőtt egy évvel ezelőtt, amikor közel 700 ezer forintos fizetésemelést kaptak.

Valódi Hírek