Súlyos balhé készül: Nekimentek az Orbán-kormánynak a bíróságok

Kockán forog az uniós jogállamisági megfelelés.

„Vajon van-e észszerű magyarázat arra, hogy bíróságokon egyik ún. inflációs évben sem volt béremelés, szemben a minden más hatalmi ágnál lefuttatott inflációt meghaladó automatikus fizetésemeléssel és minden más területen inflációt követő fizetés növeléssel?”

– vetették fel a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) honlapján csütörtökön megjelent közleményben.

Az egyesület szerint a béremelési várakozásból adódó feszültség az év végén természetes jelenség akkor, amikor a munkavállalók bérét kinőtte az infláció. Ugyanakkor nehezményezték, hogy miközben „a versenyszféra az inflációs hatást saját területén többszörösen jóváírta a bérekben és az árakban is”, a bírók bére nem emelkedett.

„Ezzel a mulasztással már nemcsak az igazságszolgáltatás működőképessége, hanem

az uniós jogállamisági megfelelés is kockán foroghat”

– hívták fel a figyelmet.

Hozzátették, hogy ez utóbbi prognózis bekövetkezésenek konkrét veszélyét az támasztja alá, hogy a kormányzat még az inflációnál alacsonyabb mértékű béremelés tekintetében a MABIE többszöri, az Országos Bírói Tanács (OBT) számos, valamint a Kúria és a Bírósági Dolgozók Szakszervezete megkeresései, mértéktartó javaslatai ellenére

sem bocsátkozott tárgyalásba az érdekképviseletekkel.

„Többszöri megkeresésünkre a tárgyalások elmaradását a közelgő MABIE tisztújítással és az OBT választással magyarázták. Sőt, az OBH elnökének többször jelzett megalapozott bérigénye is, – mint kiderült – be nem váltott ígéretekre hivatkozva módosíttatva odázódott el. Így esély sincs arra, hogy a bírói függetlenség anyagi oldalát, mint a harmadik hatalmi ág működésének személyi garanciáját tiszteletben tartsák.

A bérlemaradást pedig nap mint nap érezzük”

– írták.

„Így hangsúlyoznunk kell, hogy minden igazságügyi szereplő a bírósági bérek emelésének elmaradhatalansága mellett foglal állást úgy, hogy ma már tudjuk, 2024. március 1-től minden más hatalmi ágnál – mint 2020/21-től eddig, minden évben – a nemzetgazdasági átlagkereset-növekedésével azonos mértékű, automatikus, tárgyalások nélküli törvényi garanciákra épített béremelés jön.

A MABIE ezért határozottan és ismételten

kéri a bíróságok számára a más hatalmi ágakkal azonos elbánás szerinti bérgaranciákat!

A fenti megszólalást a következő cikk tette szükségessé: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231227/oriasi-a-feszultseg-a-fizetesek-miatt-mekkorat-emelnek-az-allami-cegek-659745

– zárul a közlemény.

(mabie.hu nyomán)

Valódi Hírek