Borul a bili: Kitálaltak az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói; megdöbbentő részleteket árultak el (+videó)

Az iváncsai akkumulátorgyár alkalmazottai közül ketten a minap a Házon kívül adásában több részletet is megosztottak az üzem mindennapjairól.

Rendre beszámolunk az országszerte hatalmas felháborodást kiváltó akkumulátorgyárakról. Miközben az Orbán-kormány tárt karokkal várja a külföldi beruházókat és velük együtt az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkásokat, az építkezések és a már megvalósult projektek kapcsán újabb és újabb aggasztó kérdések merülnek fel.

Az iváncsai akkumulátorgyárról

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még 2021-ben jelentette be, hogy Iváncsára új akkumulátorgyár érkezik. Az üzem területén azonban több furcsaság is történt. Az épülő akkumulátorgyárban korábbi értesülések szerint többen rosszul lettek, bár az SK On Hungary közleménye szerint egy dolgozóról volt szó, a tömeges rosszullétet cáfolták.

Később kiderült, hogy a gyárban a munkások rákkeltő anyagokkal is érintkezhettek. Egyes munkavállalók augusztusban arról számoltak be, hogy védőruházat nélkül kellett a nehézfémekkel dolgozniuk, majd ezt követően tapasztaltak rosszullétet. Azt is elárulták, hogy az üzemben nagy hordókban tároltak számukra ismeretlen anyagokat. Az ügyben mellesleg nyomozás is indult.

Legutóbb április 11-én írtunk az iváncsai akkumulátorgyárról. Az ott dolgozók orrv*rzésre, fejfájásra és hányingerre panaszkodtak, így a munka is leállt, az üzemet pedig kiürítették. Az alkalmazottak szúrós szagra panaszkodtak, azt mondták, szerintük elektrolit-szivárgás történhetett. A gyár közölte nem volt szivárgás, a kellemetlen szag szerintük az egyik szivattyú karbantartásakor keletkezett. Közlésük szerint mind a 9 érintett dolgozó jól van.

Kapcsolódó: Mi történt? Rosszul lettek az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói, leállították a termelést

Megszólaltak a dolgozók

Az iváncsai akkumulátorgyár alkalmazottai közül ketten a minap a Házon kívül adásában több részletet is megosztottak az üzem mindennapjairól. Ez egyikük úgy fogalmazott, ha most kellene jelentkeznie a gyárba, erősen meggondolná, hogy ezt a munkahelyet válassza-e, vagy sem. Mint mondta, a dolgozók között a nyelv okozza az egyik legnagyobb fejtörést, valamint a koreaiaknak nehéz megfelelni.

A gyárban szigorúak a biztonsági előírások, nagyon ügyelnek arra, hogy semmi se szivárogjon ki, így például az üzemben minden papír fémszálas, azaz kifelé becsipog az ellenőrzésen. Emellett

a telefonok kameráit is matricával kell takarni,

a biztonsági szolgálat ezt szigorúan ellenőrzi. Amennyiben hiányzik a matrica, a telefont megvizsgálják, valamint jegyzőkönyv is készül az esetről – részletezte az akkumulátorgyár dolgozója.

Egy menedzser megosztotta, hogy a benti gépekre tilos bármit feltölteni, valamint onnan letölteni, sőt, bizonyos weboldalak elérhetetlenek. Amennyiben kifele szeretnének e-mailt küldeni, arra engedélyt kell kérni.

A nyelvi akadályokról

Az üzemben a magyarok mellett koreaiak, vietnámiak, ukránok és kirgizek is dolgoznak, a kommunikáció döcögős az interjút adó alkalmazott elmondása szerint. Olyan is előfordult már, hogy a koreai vezetők anyanyelvükön küldtek ki céges levelezést. Emellett a kulturális különbségek is nehezítik a mindennapokat.

„Pár hete jött egy olyan intézkedés, hogy műszak kezdete előtt gyülekeznünk kellett volna a folyosón, és az összes operátornak le kellett volna ülnie a földre, vagy aki nem akar leülni, le is térdelhetett volna a földre, és úgy kellett volna végighallgatni a műszakvezetőnek a beszédét”

– részletezte az ott dolgozó. Hozzátette, az intézkedés nagy felháborodást keltett, így azt gyorsan vissza is vonták. Az alkalmazottak megalázónak érezték a helyzetet.

Koreában a térdelés valóban megalázó, az ülés azonban jót jelent. Judzsin Lee 20 éve él Dél-Koreában, magyar származású. Elmondása szerint a koreai társadalom egy jellemző hibája, hogy rengeteg a félreértés, nem igazán illik kérdezni.

A rosszullétekről

A dolgozók nemrég szúrós szagra panaszkodtak, azt mondták, szerintük elektrolit-szivárgás történhetett. A gyár közölte nem volt szivárgás, a kellemetlen szag szerintük az egyik szivattyú karbantartásakor keletkezett.

Az interjút adó alkalmazott elmondása szerint ők nem kaptak információt a karbantartási munkálatokról, senki sem próbálta megmagyarázni a történteket.

Az SK On Hungary közleménye szerint tesznek azért, hogy csökkentsék a dolgozók között a kulturális különbségeket.

Kapcsolódó:

DK: azonnal le kell állítani Iváncsán az akkumulátorgyár építését! (+videó)

Valódi Hírek