Figyelmeztettek: Baj van a nyugdíjakkal, komoly veszély fenyegeti a nőket

Nehéz évekre számíthatnak.

A nők és férfiak közti anyagi különbség már az aktív években is fennáll. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ez a korral csak fokozódik: a nyugdíjas nőket az elszegényedés veszélye fenyegeti Magyarországon.

A nők számára kulcsfontosságú, hogy tudatosan készüljenek nyugdíjas éveikre, ugyanis a munkaerőpiacon több szempontból is hátrányban vannak, emiatt pedig a Bankmonitor számításai szerint

az időskori anyagi kilátásaik is sokkal borúsabbak.

Komoly bérkülönbségek vannak a férfiak és nők között

Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint

a magyar nők jellemzően 17,5 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál,

ami az Európai Unióban az egyik legrosszabb arány. A méretes szakadék legfőbb okai, hogy a nők gyakran alacsonyabban fizetett munkakörökben dolgoznak, lassabban haladnak előre a vállalati ranglétrán, illetve sok esetben jogszerűtlen diszkrimináció áldozataivá is válnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022-es adatai szerint bruttó 401 700 forintot kerestek átlagosan a teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar nők 2021-ben, ami 16,2 százalékkal, azaz 77 500 forinttal marad el a férfiak 479 200 forintos átlagfizetésétől.

A nyugdíjaknál is hasonló a helyzet

A magyar nyugdíjszámítási metódus két fő tényezőt vesz figyelembe: az aktív években megszerzett keresetek mennyiségét, valamint az igazolható szolgálati idő hosszúságát. Márpedig a keresetek messze elmaradnak a férfiakétól: azaz egy nő eleve rosszabb helyzetből indul a nyugdíjszámításkor.

A Magyar Államkincstár 2019-es adatai alapján a férfi nyugdíjasok átlagosan 38,2 évnyi szolgálati időt tudtak felmutatni, míg a nők átlagosan mindössze 33,5 évvel rendelkeztek.

A KSH jóvoltából azt is tudjuk, hogy tavaly év elején a férfiak átlagos öregségi nyugdíja 228 400 forintra rúgott, míg a nőké 192 200 forintot tett ki.

A nemek közti szakadék ezen a téren tehát 15,8 százalék volt.

Annak a 900 000 embernek, aki a „nyugdíjas létminimum” (havi 160 100 forint) alatti időskori jövedelemmel rendelkezik Magyarországon, mintegy 66 százaléka nő. Tehát a legszegényebb, leginkább kiszolgáltatott csoport jelentős részét nők alkotják.

Nehezebb félretenni

Az eleve alacsonyabb keresetből az aktív évek alatt is nehezebb félretenni a nyugdíjas évekre. Ráadásul a nők várható élettartama magasabb, tehát hosszabb időre kéne tartalékot képezni.

A nőknek tehát nem árt időben elkezdeni az öngondoskodást, ha nem akarnak idős korukban kiszolgáltatottá válni. Azonban ehhez sem elég a tudatosság: félretehető pénzre is szükség van.

(Kiemelt képünk illusztráció)

(hvg. hu nyomán)

Valódi Hírek