Világgá akarta kürtölni Szijjártó az „örömhírt”, de akad itt néhány bökkenő

Szijjártó Péter Kína fővárosába utazott.

Jelenleg 6000 milliárd forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon. Ennek nyomán mintegy 25 ezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.

Egyre szorosabbak a magyar–kínai kapcsolatok

A tárcavezető először Csang San volt kínai kereskedelmi miniszterrel, az Országos Népi Gyűlés pénzügyi és gazdasági bizottságának elnökével egyeztetett. Szijjártó szerint a kelet-ázsiai ország gazdasága tavaly 5 százalék feletti mértékben bővült, és ezt az ütemet az idei első negyedévben is tartani tudta.

„Ez jó hír nemcsak Kínának, hanem Magyarországnak is, mivel a német gazdaság mellett mostanra már a kínai gazdaság az, amely a legnagyobb hatással van a magyar gazdaság teljesítményére.

Minél jobban megy a kínai gazdaságnak, annál jobban megy a magyar gazdaságnak is”

– fejtette ki.

Magyarország vált a kínai vállalati beruházások első számú európai célpontjává.

„6000 milliárd forintnyi kínai beruházás zajlik Magyarországon,

6000 milliárd forintnyi gyárépítés van folyamatban jelenleg”

– jelentette ki.

Az akkumulátorgyárak jönnek hazánkba

„Amikor ezek a gyárak majd megépülnek és elkezdenek termelni, akkor összességében mintegy 25 ezer újabb munkahelyet fognak jelenteni. 25 ezer olyan új munkahelyet, amely biztos megélhetést fog adni magyar családoknak. 25 ezer olyan munkahelyet, amely a legfejlettebb technológiai színvonalat hozza Magyarországra”

– tette hozzá.

Szijjártó elmondta, hogy ezek a beruházások elsősorban a modern autóiparhoz kapcsolódnak, amely szektorban a kínai vállalatok mára abszolút piacvezető pozícióra tettek szert a világban. Ezért üdvözlendő a miniszter szerint, hogy ezek a cégek Európában elsőként Magyarországra hozzák a gyáraikat.

Majd elmondta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly is meghaladta a tízmilliárd dollárt, és ez nagy valószínűséggel idén is így lesz.

A miniszter közölte, hogy már nemcsak a kínai cégek jelennek meg egyre nagyobb számban hazánkban, hanem a magyar vállalatok is egyre inkább megtalálják a számításaikat Kínában.

Erre példaként hozta fel, hogy az erőművek hűtési rendszereit gyártó MVM-leányvállalat tavaly minden idők legjobb eredményét érte el az országban. Több 10 millió dollárnyi beruházást nyertek el, és így több, jelenleg épülő erőműben is magyar hűtési technológia fog működni.

„A mai és a holnapi nap folyamán is számos nagy kínai vállalat vezetőivel fogunk egyeztetést folytatni. Remélhetőleg ezek az egyeztetések újabb magyarországi munkahelyeket jelentenek majd”

– mondta.

Szijjártó Péter szerdán a kereskedelmi és a külügyminiszterrel is tárgyalni fog, tekintettel arra is, hogy a két ország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját.

Akad itt egy kis bibi

Bár a külgazdasági és külügyminiszter büszkén beszélt arról, hogy a kínai beruházások munkahelyeket teremtenek, a lényeget elfelejtette hozzátenni. Mégpedig azt, hogy nem a magyar munkavállalóknak teremtenek munkalehetőséget.

Megírtuk, hogy Orbán Viktorék a Paks II és a Budapest–Belgrád vasútvonal kivitelezési munkáit végző cégekspeciális munkaerőigényének mielőbbi biztosíthatósága érdekében” egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását. Mindez egy, már a parlament asztalán fekvő törvényjavaslatból derült ki.

A kormány tehát egyszerűsítené az Európai Unión kívülről érkező vendégmunkások alkalmazását a két beruházás kapcsán. Az érintett dolgozók egyszerűsített eljárásban kaphatnának munkavállalási célú tartózkodási engedélyt, amely 5 évig lenne érvényes. A bevándorlási törvény mellesleg azt mondja ki, hogy a hasonló engedély az érintett projekt befejezéséig, de legfeljebb 3 évig érvényes, azaz ennyi időre jogosít fel magyarországi tartózkodásra.

Orbánék friss javaslata az alkalmazottak családjára is kitér, ők is egyszerűsített eljárásrend keretében kérhetnének tartózkodási engedélyt.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek