Itt van Szijjártó legfrissebb hencegése: Magyarország diktálni fogja egy technológiai világforradalom tempóját

Nem aprózta el.

Szijjártó ígérete szerint Magyarország európai autógyártó nagyhatalom lesz

„A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD magyarországi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem

diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját”

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a vállalat autóátadó ünnepségén „nagy sikertörténet kezdetének” nevezte a több milliárd eurós, több ezer új munkahelyet létrehozó szegedi gyárépítést, amelynek nyomán – ismételte – már véglegessé válik, hogy „Magyarország évszázadnyi idő után először egy nagy globális technológiai megújulásban diktálja a tempót, és nem fut vagy kullog az események után”.

„A Kelet jó, a Nyugat rossz”

Beszédében hangsúlyozta: a következő évtizedekben az európai gazdaságot nagymértékben fogja meghatározni az elektromos autóipar, ekként a BYD beruházása hosszú távú garanciát jelent a magyar gazdaság növekedési pályájának „fenntartására”. Ráadásul – folytatta – a projekt „bizonyíték a keleti nyitás stratégiájának sikerére is”.

„Idejében, vagy mondhatnám azt is, hogy idejekorán felismertük azt, hogy a keleti gazdaság nemcsak felzárkózik rövid időn belül a nyugati gazdasághoz,

hanem bizonyos területeken meg is haladja azt”

– értékelt.

Szijjártó kiemelte, „ezért van az, hogy bárki bármit mond, ma Európában hatalmas verseny zajlik a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő, ultramodern, és ezerszámra munkahelyeket teremtő kínai beruházások iránt”.

„Mi ebbe a versenybe időben, mondhatnám, elsőként neveztünk be, így fordulhatott elő az, hogy

mára Magyarország lett a kínai beruházások első számú közép-európai célpontja”

– büszkélkedett, kitérve rá, hogy 2020 után 2023-ban is a kelet-ázsiai országból érkezett hazánkba a legtöbb beruházás.

„A BYD Magyarország ötödik autógyára lesz. Ez, azt hiszem, megint csak alátámasztja, hogy nem túlzás azt állítani, hogy

Magyarország európai autógyártó nagyhatalom”

– jelentette ki.

Úgy fogalmazott: a kínai autóipari vállalat „nagyon gyorsan elnyerte a magyar emberek bizalmát”, hiszen – tette hozzá – az értékesítés még alig kezdődött meg, és máris sokan vásárolják a BYD autóit.

„Úgyhogy elmondhatjuk azt, hogy a BYD, Magyarország kormánya és Szeged önkormányzata mellett a magyar autósok is bekapcsolódtak ennek a közös sikertörténetnek a megírásába, amely sikertörténet folytatása mellett

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett”

– rögzítette.

„Magyarország a stabilitás szigete a világpolitika viharos tengerén”

Azt mondta: a világ ma „őrült időket él”, nagy a kiszámíthatatlanság, az elmúlt öt évben „három globális vészhelyzet rengette meg a gazdaságot, amelyek nyomán új világrend van kialakulóban”. Szavai szerint viszont mindezen bizonytalanságok közepette is van egy megállíthatatlan világgazdasági folyamat, amely töretlenül halad előre, mégpedig az autóipar elektromos forradalma.

A rendezvényen, amelyen ünnepélyesen átadták tulajdonosaiknak az első, Magyarországon értékesített BYD modelleket, jelen voltak a BYD topmenedzserei is, akik először érkeztek személyesen Magyarországra.

Michael Shu, a BYD Europe vezérigazgatója az ünnepségen felidézte: a cég 19 évvel ezelőtt buszgyártóként jelent meg Magyarországon, majd 2023-ban megkezdte elektromos személyautója értékesítését. Még abban az évben bejelentették, hogy a BYD stratégiájába illeszkedve Szegeden építi meg legmodernebb gyárát, hogy innen szolgálja ki a teljes európai piacot. Az elektromos mobilitás fejlesztésének célkitűzésében a magyar kormány erős támogatásáról biztosította a céget, amelyért Michael Shu köszönetét fejezte ki.

Videó:

(Szijjártó Péter/Facebook / MTI nyomán)

Valódi Hírek