Nem verték nagydobra, de kibukott: Milliárdos értékű „ajándékot” kaptak Balog Zoltánék az államtól

Balog Zoltán dunamelléki református püspök távozását sürgetik a hívek.

Ingyen kapta meg az államtól a Balog Zoltán vezette Dunamelléki Református Egyházkerület az Alkotmány utca 25. szám alatti ingatlant még januárban. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő adatai szerint

az épület több mint 1,4 milliárd forintot ér.

A tervek szerint a hivatali munkát végzi majd a helyszínen az egyházkerület – értesült róla az rtl.hu.

Az állam 15 évre jegyezte be az elidegenítési tilalmat, ezt követően az egyház akár el is adhatja az 569 négyzetméteres ingatlant. Az irodaházban egy konferenciaközpontot is kialakítanak majd az információk szerint.

Korábban már bérbe vették a reformátusok az ingatlant. A parokia.hu-n megjelent 2021-es tudósítás szerint a püspöki székház elegendő hely hiányában átmenetileg az Alkotmány utca 25. szám alatti bérleménybe költözött.

Mi a helyzet Balog Zoltán körül?

Mint azt a minap írtuk, a kegyelmi botrányban vastagon érintett református püspök maga beszélt arról szűk, egyházi körben, hogy politikusok, valamint közéleti szereplők jelzésére azon kezdett el gondolkodni, miként lehetne „megmenteni” valakit úgy, hogy az ne ütközzön törvénybe, ám mégis elkerüljék, hogy az illetőt bilincsbe verve vigyék el, mert – fogalmazott – „egy elszámolás nem sikerült” (?).

Kapcsolódó: Próbálták titkolni, de kibukott: Bűnözőket akart mentegetni a ped0filbotrányban érintett Balog Zoltán

Eközben a reformátusok körében hatalmasra duzzadt az ellenállás. Nyilatkozatot adtak ki arról, hogy Balog kegyelmi botrányban való érintettsége miatt a Magyarországi Református Egyház napról napra veszít a hiteléből.

„Anyaszentegyházunkért érzett felelősségére apellálva hangsúlyosan kérjük Balog Zoltánt, mondjon le dunamelléki püspöki tisztségéről is. Ez nem egyetlen egyházkerület, hanem az egész Magyarországi Református Egyház közös ügye”

– fogalmaztak.

Kapcsolódó: Gigantikusra duzzadt az ellenállás: Mihamarabb a süllyesztőbe küldenék Balog Zoltánt a reformátusok

Mindeközben lefújták a Magyar Református Egység Napot. A határokon átívelő ünnepet májusra tervezték, ám végül lemondták. A történtek hátterében Balog Zoltán dunamelléki püspök ügye húzódhat.

A püspök a kegyelmi botrány kirobbanása után rövidesen lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről. Február 21-én búcsút intett a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány kuratóriumában betöltött tagságának. Április 4-én már arról érkezett hír, hogy Balog lemondott a Belváros-Lipótváros Egyházi Épületekért Közalapítványban betöltött elnöki tisztségéről.

Kapcsolódó:

Érik az újabb balhé a reformátusoknál: Balog Zoltán által kinevezett esperes indul fideszes színekben Mohácson

Betelt a pohár: Balog Zoltánt feljelentik a zsinati bíróságon az egyház tagjai

Valódi Hírek