Drámai videó: Karsai Dánieltől megkérdezték, ez lesz-e az utolsó interjúja

Karsai Dániel interjújában elárulta, egy percre sem bánta meg, hogy harcba szállt a szabad életvégi döntésért.

Karsai Dániel neve nem ismeretlen az ország előtt. A férfi ugyanazzal a betegséggel küzd, mint amivel az ismert tudós, Stephen Hawking is egykoron. Karsai az eutanázia, azaz a kegyes halál lehetősége mellett szólalt fel az utóbbi időben.

A halálos betegséggel küzdő alkotmányjogász állapota – ahogy azt ő is jelezte korábban – egyre csak romlik.

Emlékezetes, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította az alkotmányjogász testvérének, Karsai Péternek népszavazási kérelmét az aktív eutanáziáról. A döntés miatt a Kúriánál fellebbeztek.

Karsai Péter elmondása szerint nem csalódott, hiszen még nem hoztak döntést a strasbourgi bírák. Hozzátette, testvére állapota miatt érez csalódottságot.

Karsai Dániel decemberben a parlamentben várakozott a kormánypárti politikusokra. Az életvégi döntés jogáról akart beszélni velük, de utóbbiak szinte tudomást sem vettek a folyósón, kerekesszékben várakozó alkotmányjogászról.

A jogi képviselő a Házon kívül stábjának elárulta, a történtek kapcsán csalódott. Arra számított, hogy a fideszes képviselők odamennek majd hozzá beszélgetni az ügyről.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak

A bíróság döntése azért kulcsfontosságú, mert annak ítéletei minden egyes tagállamra nézve kötelezők.

„Azt Dani is kinyilatkoztatta, hogy abban az esetben, ha nem érné meg a döntést, akkor azt szeretnénk, hogy én vigyem tovább az ügyet, de ehhez sajnálatos módon meg kell várnunk, hogy Dani ne legyen közöttünk, mert a bíróság csak akkor tud dönteni evvel a kérdéssel kapcsolatban, de a kérvényt azt beadtuk”

– fogalmazott Karsai Péter.

Márkovics Ákos, Karsai Dániel ápolója a Házon kívül stábjának az alkotmányjogász állapotáról beszélt. Mint kifejtette, korábban színházba, moziba jártak, ám mostanra ezek már megerőltető programokká váltak.

Karsai Dániel pár hete, épp a 47. születésnapján került kórházba tüdőgyulladás miatt. Az állapota azóta sokat romlott.

Ahogy az interjújában elmondta, még nem jött el az a pont, amikor az élete – mint korábban fogalmazott – puszta létezéssé degradálódott volna. Hozzátette, hogy mindaddig nem adja fel, amíg tud kommunikálni és kapcsolódni a szeretteihez, valamint küzdeni tud az életvégi döntéssel összefüggő jogért. Ebben családja, barátai, kollégái – és a közvélemény jelentős része – is támogatják az alkotmányjogászt.

Friss interjújában a Házon kívül nézőinek kérdéseire is válaszolt.

Mint mondta, az életéből nem hiányzott semmi, egy percre sem bánta meg, hogy harcba szállt a szabad életvégi döntésért. Eredményként értékeli, hogy a közbeszédbe bekerült az aktív eutanázia kérdése.

Arról is megkérdezték Karsai Dánielt, hogy ez lesz-e az utolsó interjúja.

Az alkotmányjogász azt válaszolta, hogy nem.

Mint megosztotta, ha lenne joga már dönteni, akkor is itt lenne még közöttünk.

(rtl.hu nyomán)

Valódi Hírek