Újraszámíthatják a nyugdíjakat: Mutatjuk, mire kell készülni!

Itt vannak a feltételek.

Azok kérhetik az ismételt megállapítást a magasabb összegű ellátás folyósítása érdekében, akik korhatár előtti ellátásban részesülve dolgoztak. Amikor elérték a nyugdíjkorhatárukat, korhatár előtti ellátásuk ettől öregségi nyugdíjjá vált – írta meg a 24.hu.

Kik érintettek?

2024-ben az 1959-ben születettek érik el nyugdíjkorhatárukat a 65. születésnapjukon. Amennyiben korhatár előtti ellátásban részesült valaki, és dolgozott az ellátása mellett, a következő lehetőség állhat rendelkezésére.

2012 előtt többféle okból és jogcímen volt lehetőség a nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően öregségi nyugdíjat igénybe venni. Például hosszú szolgálati idő alapján előrehozott öregségi nyugdíjat, hivatásos szolgálati jogviszony alapján szolgálati nyugdíjat kaphatott valaki.

Ezeket az ellátásokat 2012. január 1-től korhatár előtti ellátásként továbbfolyósították az érintett személy nyugdíjkorhatára eléréséig. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől

az ellátást változatlan összegben, öregségi nyugdíjként folyósították tovább.

A korhatár előtti ellátások folyósítása mellett meghatározott összeghatárig lehet keresőtevékenységet folytatni: ez jelenleg a minimálbér tizennyolcszorosa.

Ebben az esetben lehet felülbírálatot kérni

A felülbírálatot akkor lehet kérni, ha a korhatár előtti ellátás folyósításának időtartama alatt legalább 365 nap szolgálati időt szerez az ellátásban részesülő személy. Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésétől, amely időponttól korhatár előtti ellátást már öregségi nyugdíjként lehet kapni, igényelhető az öregségi nyugdíj ismételt megállapítását.

Az igénylésnek nincs megszabott határideje.

Ha az ismételten megállapított öregségi nyugdíj összege magasabb, mint a korhatár betöltésétől öregségi nyugdíjként folyósított összeg, a jövőben ezt folyósítják.

Az öregségi nyugdíj ismételt megállapítása esetén

a különbözet visszamenőlegesen járó összegét is folyósítani kell

legfeljebb a kérelem benyújtását megelőző hat hónapra.

Valódi Hírek