Ez rengeteg magyar pénztárcáját érinti: Így változik idén a nyugdíjszámítás menete

Hogyan alakul a nyugdíj idén? Mutatjuk a 2024-ben alkalmazandó értékeket.

Módosítják Orbán Viktorék a nyugdíjtörvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet. A kabinet már társadalmi egyeztetésre bocsátotta a tervezetét, amely a 2024-es valorizációs számokat tartalmazza.

„A valorizáció célja, hogy a nyugdíjazást megelőző második és a korábbi évek kereseteit a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez igazítsa. A tervezet célja a 2024. évi valorizációs szorzószámok megállapítása”

– áll a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium összefoglalójában, amelyet nem eresztettek bő lére. Csakúgy, mint az indoklást sem, amely ugyanezeket a sorokat tartalmazza.

KAPCSOLÓDÓ: Kijött a figyelmeztetés, újraszámolhatják a nyugdíjelőleget

A tervezet tartalmazza a táblázatot, amelyben a keresetek, jövedelmek beszámítása során alkalmazandó valorizációs szorzószámok állnak.

Ezeket a 2024. január 1-je és december 31-e közötti kezdő időponttól megállapításra kerülő nyugellátások esetén kell alkalmazni.

Valorizációs táblázat 2024-re

Valorizációs táblázat 2024-re. Forrás: Kormány.hu

A módosított számok hatással lesznek a nyugdíjak összegére.

A valorizáció során ugyanis az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják. Eszerint a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző esztendő kereseteit a valorizációs szorzószámokkal kell megszorozni, így igazodnak az összegek az aktuális kereseti trendekhez.

Mindezek alapján azok a jogosultak, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben a valorizációs szorzószám nagyobb, mint az azt megelőző évben, magasabb összegre számíthatnak – részletezte a portfolio.hu.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Figyelmeztettek: Baj van a nyugdíjakkal, komoly veszély fenyegeti a nőket

Brutális számok érkeztek: Ilyen kínos adatokra még Orbánék sem számítottak

Valódi Hírek