Mi a fenéről zagyvál Nagy Márton? Valami nagyon nem stimmel a méretes bejelentésével

Nagy Márton szerint összeomlott az infláció.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján 2024 márciusában tovább olvadt az infláció mértéke, a januári 3,8 százalékot, majd a februári 3,7 százalékot követően 3,6 százalékos szintre csökkent a drágulás üteme az előző év azonos hónapjához képest – mondta a legfrissebb adatokat értékelve csütörtökön Nagy Márton.

A nemzetgazdasági miniszter közleménye szerint a kormány hatékony intézkedéseinek (sic!) köszönhetően

amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is tűnt az infláció,

hiszen tavalyhoz képest az a hetedére rogyott össze.

Az áremelkedés előző hónaphoz viszonyított alakulása gyakorlatilag az év eleje óta stagnál. A januári és februári 0,7 százalékos mértéket követően márciusban 0,8 százalékot tett ki – részletezte.

Az infláció további csökkenésében a bázishatások mellett az is szerepet játszott, hogy a termelői árak zuhanásának következtében az elmúlt évekhez képest jóval enyhébbek voltak az év eleji átárazások – jegyezte meg a tárcavezető.

A háztartási energia ára éves alapon 3,1 százalékkal csökkent. Ezen belül a vezetékes gázért 6,9 százalékkal, az elektromos energiáért 3,2 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 1,8 százalékkal kerültek kevesebbe, a használt személygépkocsik ára is jelentős, 9,3 százalékos mérséklődést mutatott – mondta Nagy Márton.

Drágultak az élelmiszerek

Mint kifejtette, az élelmiszerek márciusban az előző évhez képest mindössze (sic!)

0,7 százalékkal drágultak,

ami jelentős javulás a februárban látott 2,2 százalékos szinthez képest.

A házon kívüli (értsd: éttermi) étkezés kiszűrésével az élelmiszerárak 1,7 százalékos csökkenését lehetett megfigyelni márciusban. Jelentős mértékben mérséklődött az olyan alapvető élelmiszerek ára, mint a tej, a tojás, a sajt, a kenyér vagy a liszt – ecsetelte.

Nagy Márton közleménye szerint az infláció folyamatos mérséklődésének köszönhetően tavaly szeptember óta ismét nőnek a reálbérek.

Kapcsolódó: Elképesztő számokkal rukkolt elő az állami hivatal: Mutatjuk, mennyivel nőtt a magyarok fizetése a KSH szerint

Ennek következtében megkezdődött a fogyasztói bizalom helyreállása. Ez az óvatossági motívum fokozatos oldódása mellett azt eredményezi, hogy a fogyasztás, azaz a kiskereskedelmi forgalom is egyre inkább visszarendeződik – fogalmazott. Mindez segíti a belgazdasági termelés növekedését – fűzte hozzá.

A kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább emelje a gazdasági növekedést – közölte a miniszter.

Ezt a hitelezés helyreállása, a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett tehát a bővülő fogyasztás is jelentős mértékben támogatni fogja – vélekedett Nagy Márton.

Folyamatosan emelkednek az árak

A teljes képhez hozzátartozik, hogy benzinkutakon, a boltokban, sőt, immár otthonunkban is szemtől szemben állunk a drágulással, hiszen nemrég több szolgáltató is áremelésre figyelmeztette az ügyfeleit.

Kapcsolódó: Ketyeg az óra: Már alig maradt időnk az újabb elképesztő drágulásig

Miközben az Orbán-kormány egyre feltűnőbben tereli a magánegészségügy felé az embereket, ott viszont teljesen elszálltak az árak. A szakemberek szerint a járóbeteg-ellátásban volt a legdrasztikusabb a drágulás.

A műtétek tekintetében az árak ugyanis már elérték a plafont. Akad, aki ezt meg tudja fizetni, a döntő többség azonban nem.

A magánegészségügyet igénybe vevők száma a koronavírus-járvány óta jelentősen megnőtt. A többség a várólisták elkerülése miatt fordult el az állami egészségügytől.

Erről>>ITT<< írtunk részletesen.

Megreccsent a költségvetés

A minap számoltunk be arról, hogy a Pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint márciusban 617 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés.

Ezzel az első három hónapban 2321 milliárd forintos összesített deficit alakult ki, ami a tavaly tavasszal tervezett pénzforgalmi hiány 92 százalékát is meghaladja.

Kapcsolódó:

Kipakolt a KSH: Sokkoló adatok futottak be a magyar gazdaság helyzetéről

Mi a jó ég ez? Hirtelen összement egy rakás termék a boltokban (+fotó)

Valódi Hírek