Kitálalt az irodavezető: Hajmeresztő részletek derültek ki a Schadl–Völner-ügyről

Folytatódott a tárgyalás.

Schadl György irodavezetőjének meghallgatásával folytatódott a Schadl–Völner-ügy tárgyalása kedden a Fővárosi Törvényszéken. Ezúttal a pénzmozgások vezetésére használt Excel-táblázatokat vették górcső alá.

Az irodavezetőt tanúként hallgatták meg

Schadl irodavezetője, P. Máté volt ott a helyszínen, amikor a nyomozók házkutatást tartottak a végrehajtói kar volt elnökének irodájában. Miközben a végrehajtói kar elnökének napi ügyeit intézte,

neki is hozzáférése volt a perben kiemelt szerepet kapó páncélszekrényhez,

a Schadl budaörsi irodájában lévő széfhez. A vád szerint ebben elég nagy volt a pénzmozgás,

innen fizették ki a kenőpénzeket.

A fideszes exállamtitkár és igazságügyi miniszterhelyettes, Völner Pál állítólag milliókat kapott innen, természetesen készpénzben.

Excel-táblázatokban vezették a „kiadásokat”

Az ügyleteket a „Házipénztár” és az „EgyenlegMoncsi” elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentálták. A pénzmozgásokat főleg F. Vivien, Schadl egyik bizalmi embere rögzítette. Ő azonban már korábban vádalkut kötött az ügyészséggel, ezért csak tanú a perben, nem vádlott.

A könyveléshez Schadl irodavezetője, P. Máté is hozzáfért.

A férfi a meghallgatásán azt állította, hogy ő talán heti kétszer-háromszor írt be ebbe a táblázatba. A bíróság tételesen végigment a sorokon, és arra voltak kíváncsiak, hogy

amikor pénzt kapott P. Máté a széfből, az mire ment el.

A volt irodavezető szerint tankolásra, autógumikra, csekkbefizetésre. Még a néhány ezer forintos bejegyzéseket is megemlítették, voltak olyan tételek, amelyeknél az szerepelt, hogy: „spenót, aranygaluska”. Van, amire a tanú azt mondta, abból emlékei szerint vásárlásra ment. Más esetekben már nem emlékezett.

A spenóttól a milliós kifizetésekig

A milliós tételekről sem tudta megmondani, mik azok.

Gyurinak kp, gyuri kp – ilyen és ehhez hasonló bejegyzései voltak P. Máténak a táblázatban. Miután a bíró megkérdezte, hogy kinek kellett a pénz, P. Máté azt felelte, hogy Schadl Györgynek. Az ügyben eljáró bíró végül szinte minden bejegyzésről megkérdezte a tanút.

A volt irodavezető azt állította, nem tudott arról, hogy a táblázatban voltak vizesautó-feljegyzések. Ezekről

a saját bevallása szerint csak a sajtóból értesült.

Egy köteg húszezres a „maciból”

P. Máté szerint ő általában a széfben lévő „macinak” nevezett zöld pénzdobozba nyúlt a pénzért. Abból

néha kivett egy köteg húszezrest – ez 2 millió forintot jelentett.

Mellette volt egy boríték is, de azt

nem tudja, hogy ezekben hány köteg húszezres volt.

„Nem tudom, talán 4-5 millió forint körül lehetett”, mondta. Az ügy koronatanúja, F. Vivien is beszélt a borítékról. A bíróságon tett vallomásában az áll, hogy: „Fehér jelöletlen borítékba tettem a Schadl által meghatározott összeget”, amely ment tovább Völner Pálnak.

Valódi Hírek