Dagad a botrány: Szijjártó Péter neve is felbukkant a Völner-ügy nyomozati anyagában

Még több piszkos részlet derült ki a vesztegetési botrányról.

2021. július 13-án három millió forint készpénzt vett át Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium akkori államtitkára a minisztérium Nádor utcai épületénél Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől — áll a 444 által megszerzett nyomozati anyagban.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat jegyzőkönyvében az olvasható, hogy a rendőrség által lehallgatott telefonbeszélgetés szerint Schadl felajánlotta Völnernek, hogy

átad egy „névnapi ajándékot”,

majd indítványozta, hogy menjenek el ebédelni.

Schadl az Igazságügyi Minisztérium előtt parkolt, majd megjelent Völner Pál, és átvett a végrehajtói kar elnökétől egy papírzacskót, azt a saját kocsijába tette, ezután pedig egy étterembe mentek.

A jegyzőkönyv külön kiemeli, hogy a minisztérium homlokzatán két biztonsági kamera is van, a csomag átadásától mindössze 3 méterre.

A lap szerint ez az alkalom volt az utolsó, amikor Schadl György kenőpénzt adott át az államtitkárnak, míg az első alkalom 2018. május 22-én volt, éppen azon a napon,

amikor Völner felesküdött Magyarország szolgálatára.

Schadl nem csak végrehajtási ügyekben kérte Völner segítségét az ügyészségi dokumentumok szerint: egy oktatási projekt és egy energiatermelési pályázat ügyében is megkereste őt.

Varga Judithoz is Völneren keresztül jutott be végrehajtói ügyekben. Ugyanakkor az igazságügyi miniszter kapcsolatáról egy telefonbeszélgetésben Schadl úgy fogalmazott a feleségének, hogy közös ismerősük tudja:

„nem nagy a szerelem Schadl és a néni között”.

Amikor felhívták egymást, Schadl és Völner konkrét neveket és összegeket sem féltek kimondani, Schadl például az egyik beosztottjának egyenesen úgy fogalmazott a telefonban:

„Figyelj csak! Írd már föl, hogy viszek egy hármast a barátunknak, akinek szoktam!”

A hármas itt hárommilliót, a „barátunk” pedig Völner Pált takarja.

Noha november 8-i kihallgatásán Schadl azt mondta, nem tartja életszerűnek, hogy a sofőrjével hozasson el több millió forintot, majd átadja egy politikusnak, ennek ellenére a lehallgatási jegyzőkönyvekből és az ügyészségi dokumentumokból kiderül, hogy Schadl

több alkalommal éppen a sofőrjével hozatott el „hármasokat”, hogy azokat a „barátunknak” adja.

A lap arról is ír, hogy Schadlt és feleségét november 5-én kapcsolták le a repülőtéren, amikor éppen Dubajba tartottak.

A rendőrök megtalálták a diplomata-útleveleiket, de az ügyészség szerint Schadl diplomata-útlevele „nem tisztázott eredetű és indokoltságú”. Ő később azt vallotta, Szijjártó Péter külügyminiszter állította ki a nevére, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

Ugyan nagy mennyiségű készpénzzel próbáltak elutazni egy olyan országba, melynek Magyarországgal nincsen kiadatási egyezménye, Schadl ragaszkodott hozzá, hogy nem akartak szökni.

 

Valódi Hírek