Indul az előválasztás: Itt vannak a belvárosi és a hegyvidéki szavazás részletei

Két budapesti kerületben is az előválasztás mellett döntöttek.

Budapest két kerületében is fontos döntést hozott meg az ellenzék: a szavazókat kérdezik meg, ki mögé állnának be. Az önkormányzati választások előtt előválasztást tartanak, hogy eldőljön, ki lesz az ellenzék jelöltje.

Két ellenzéki indul a Belváros vezetéséért

A Belvárosban április 15–18. között lesz az ellenzéki előválasztás: a főváros V. kerületében online és személyes szavazásra is lesz lehetőség. A választópolgárok eldönthetik, hogy Kovács Alex Gábor és Juhász Péter közül melyikük legyen a fideszes polgármester ellenzéki kihívója.

A jelenlegi fideszes polgármestert, Szentgyörgyvölgyi Pétert közös jelölttel győznék le. Szentgyörgyvölgyi zűrös ügyeiről a Nyugati Fény is beszámolt. A belvárosi polgármester

több mint négymilliárd forintnyi ingatlanvagyon eladását hagyta jóvá

a fideszes többségű V. kerületi önkormányzattal egy rendkívüli ülésen, nyolc kormánypárti szavazattal.

Juhász Péter korábbi önkormányzati képviselő, akit a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt és a Jakab Péter-féle Nép Pártján is támogat.

Kovács Alex Gábor volt MSZP-s politikus, jelenleg az V. kerület Tiéd a Belváros! elnevezésű ellenzéki szövetségének frakcióvezetője és polgármesterjelöltje. Őt támogatják a különböző ellenzéki szervezetek helyi képviselői.

A Momentum eredetileg Kerpel-Fronius Gábort indította volna, de ő visszalépett Juhász javára.

A XII. kerületben már elindult az előválasztás

A budai XII. kerületben három ellenzéki jelöltről dönthetnek a választók. Az előválasztás április 8. és április 14. közt tartják.

Beszámoltunk arról, hogy nagy meglepetésre bejelentette visszavonulását Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere. Pokorni meglehetősen hosszú pályafutást tudhat maga mögött: 2006 óta vezette a kerületet. Mint írtuk, a XII. kerületben komoly esély mutatkozik az ellenzéki győzelemre, és ezt a helyben népszerű Pokorni visszalépése tovább erősíti.

Farkas Csaba a Momentum, a Demokratikus Koalíció, valamint a Párbeszéd–Zöldek jelöltjeként indul az előválasztáson.

Farkas a Momentum rendészeti szakpolitikusa, korábban a kerület rendőrkapitánya volt.

Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutyapárt elnöke, jelenleg is önkormányzati képviselő.

Visi Piroska – aki korábban a 2021-es előválasztáson is indult a választókörzet országgyűlésiképviselő-jelöltségért – a Hegyvidék Jövőjéért Egyesület színeiben indul.

A kerületi előválasztáson az szavazhat, akinek XII. kerületi állandó vagy ideiglenes lakcíme van. Előválasztási szavazatot online és személyesen is le lehet adni.

Van, ahol már döntöttek a választók

Beszámoltunk róla, hogy a főváros XXII. kerületében, Budafok-Tétényben március 21. és 24. között előválasztáson dőlt el, ki lesz az ellenzék közös polgármester-jelöltje. A DK-s Perlai Zoltán mögött felsorakozott öt ellenzék párt, vele szemben a momentumos Havasi Gábor indult. Vasárnap délig lehetett szavazni.

Az előválasztást Perlai Zoltán nyerte meg.

Valódi Hírek