Óriási botrány: Rendkívüli ülésen játszotta ki a kerületi ingatlanvagyont a belvárosi Fidesz-maffia

Sunnyogva terjesztették be a négymilliárdos ingatlaneladást.

Több mint négymilliárdnyi ingatlanvagyon eladását hagyta jóvá a fideszes többségű V. kerületi önkormányzat egy rendkívüli ülésen, nyolc kormánypárti szavazattal — értesült a Telex. A lap arról számolt be, hogy mindezt nagyon rövid időre és nagyon szűk körben meghirdetett pályázási módszerrel tették, ahogy azt már korábban is több alkalommal tették.

Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros-frakció vezetője közösségi oldalán tette közzé a hírt. Mint írta, 20 órával a rendkívüli testületi ülés kezdete előtt kapták meg az előterjesztést, amely a korábban meghirdetett

négymilliárd forintos ingatlaneladási csomagot is tartalmazta.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a szeptemberben kiírt ingatlanpályázat határideje november 15-én járt le, így a most megszavazott javaslat azóta bármikor a képviselő-testület elé kerülhetett volna, akár az utolsó december 8-i ülésen is.

Kovács Alex közölte, most önmagát is alulmúlva, sunnyogva, az év utolsó önkormányzati munkanapjára összehívott rendkívüli zárt ülésen a fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter javaslatára döntöttek – többek között – a belvárosi ingatlanok értékesítéséről, ugyanakkor a „zárt ülésnek csúfolt kutyakomédiában” ők nem vettek részt, ezért az ellenzéki képviselők nem jelentek meg az ülésen.

Belváros-Lipótváros önkormányzatának fideszes többsége még október 6-án nyújtotta be azt a javaslatot, amelynek értelmében pályázati úton adnák el a kerület újabb 32 ingatlanát. Az értékesítési körbe olyan kiemelt helyen található ingatlanok lelhettek új gazdára, mint a Károly körút 26., az Alkotmány utca 16., az Október 6. utca 5. és a Városház utca 3–5.

A pályázás lehetőségét most is szűkre szabták, csupán hat napig volt fenn az önkormányzat honlapján a hirdetmény, és ezen a pár napon napi négy órában lehetett kiváltani az ingatlanokra vonatkozó befektetési tájékoztatókat, ami darabonként 300 ezer forint+áfa volt. A nyertes pályázóknak a szerződéskötéstől kezdve 15 napon belül kell kifizetniük a teljes vételárat.

Korábban a lap kérdésére, miszerint miért van szükség az ingatlanok eladására, az V. kerület válaszul azt közölte:

„Az érintett ingatlanok többségében nagy alapterületű, régóta üresen álló, illetve bérbeadás útján sem hasznosítható ingatlanok, amelyek műszaki állapota elavult, korszerűsítésre szorul, több millió forintos nagyságrendben termelnek közös költséget, illetve állagmegóvással kapcsolatos kiadást, amely a jelen gazdasági környezetben a tulajdonos Önkormányzatnak is nagyon megterhelő.”

(Kovács Alex Gábor/Facebook / telex.hu)

Valódi Hírek