Itt a bejelentés: Megállapodott a DK és a Momentum az önkormányzati választásra

Itt vannak a részletek.

Fontos lépést tett a Demokratikus Koalíció és a Momentum afelé, hogy az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltekkel induljanak a június 9-i önkormányzati választáson. A Telex információi szerint Budapesten és több vidéki nagyvárosban is sikerült feloldania a konfliktusokat a DK és Momentum vezetésének, így több hónapos tárgyalássorozat végén, Karácsony Gergely főpolgármester segítségével

széles körű megállapodást írtak alá.

A Momentum Budapesten beállt a DK mögé

Bedő Dávid, a Momentum elnökségi tagja a lapnak elmondta, a Momentum önálló fővárosi listát indít a választási törvény tavaly decemberi módosítása után, de a polgármesterek koordinált jelöltállításáról tárgyal a többi párttal. A DK-val kötött megállapodás egyik sarokköve, hogy mindkét párt támogatja a másik fél 2019-ben győztes polgármestereinek újrázását, ezért a Momentum Budapesten beállt a DK öt regnáló kerületvezetője mögé:

  • Kiss László – III. kerület;
  • Niedermüller Péter – VII. kerület;
  • László Imre – XI. kerület;
  • Cserdiné Németh Angéla – XV. kerület és
  • Szaniszló Sándor – XVIII. kerület.

A DK bejelentette, cserébe támogatják a Momentum két jelenlegi polgármesterét: Soproni Tamást Terézvárosban és Pikó Andrást Józsefvárosban.

Budafokon előválasztás dönt a jelöltről

A két ellenzéki párt egy kerület kivételével mindenhol megállapodtak, így mostanra már biztossá vált, hogy

a XXII. kerületben (Budafok-Budatétény) előválasztást tartanak március 21-24. között.

A DK Perlai Zoltán, míg a Momentum Havasi Gábor jelölése mellett döntött. A két párt megállapodott a lebonyolítás részleteiről is: személyesen és online is lehet majd szavazni, utóbbihoz egy új felületet is fejlesztenek. Az előválasztás regisztrációhoz kötött: lakcímkártyát és személyi igazolványt kell majd befotózni, vagy bemutatni a pultoknál.

További közös fővárosi jelöltekről is megállapodtak

Újpesten (IV. kerület) 2019-ben a momentumos Déri Tibort választották polgármesternek, viszont ő két éve bejelentette, 2024-ben nem fog indulni a választáson. Déri később átlépett a DK-ba, amely a kerület mostani alpolgármesterét, Trippon Norbertet jelöli polgármesternek. Trippont már korábban támogatásáról biztosította az MSZP, az LMP és a Párbeszéd is, a friss megállapodás értelmében a Momentum is csatlakozott hozzájuk.

A Belvárosban (V. kerület) a DK beáll Juhász Péter mögé, aki eredetileg MKKP-s színekben indult volna, viszont miután a Momentum február elején a saját jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort visszaléptetve beállt az Együtt volt elnöke mögé, az MKKP kihátrált Juhász mögül.

Kőbányán (X. kerület) a Momentum visszalépteti a már bejelentett polgármesterjelöltjét, Stemler Diánát, és a két párt megállapodása értelmében a DK-s alpolgármester Mustó Géza indulását támogatja.

Pesterzsébeten (XX. kerület) a Momentum beáll a DK-s Fekete Katalin mögé, és nem indítja el vele szemben a korábban bejelentett Gyuricza-Somodi Klárát.

A XII. kerületben komoly esély mutatkozhat ellenzéki győzelemre, miután kiderült: a kerületet 2006 óta irányító fideszes Pokorni Zoltán visszavonul. A DK a momentumos Farkas Csabát, a kerület korábbi rendőrkapitányát támogatja. A kerületben két másik jelölt is van már: az MKKP-s Kovács Gergely és az LMP-s Kendernay János.

Csepelen (XXI. kerület) a DK visszalépteti eddigi jelöltjét, Paál Gézát, és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármesterjelölti kampánya mögé. Csepelen is esély lehet az ellenzéki győzelemre, ugyanis a Fidesz Németh Szilárd vezényletével hadjáratot indított a pártból kivágott Borbély Lénárd ellen.

Soroksáron (XXIII. kerület) a momentumos Ritter Ottót támogatja a DK. A kerületben az LMP jelöltje Bereczki Miklós, aki 2019-ben még a Jobbik politikusaként indult az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjeként, de 214 szavazattal kikapott Fidesz által támogatott Bese Ferenctől.

Bedő Dávid, a Momentum elnökségi tagja kiemelte: vízválasztónak tartják, hogy az LMP valóban Vitézy Dávidot támogatja-e Karácsony Gergellyel szemben. Közölte: amennyiben így tesz Ungár Péterék pártja, akkor megszakítják velük a tárgyalásokat, ugyanis – jelezte –

attól kezdve nem tekintik az ellenzék részének az LMP-t.

Debrecenben is lehet esélye az ellenzéknek

A vidéki városok közül egyelőre nem sikerült megállapodni a közös ellenzéki polgármesterjelöltről Dunakeszin, Szigetszentmiklóson, illetve Győrben. Egerben a DK visszalépteti az eddigi polgármesterjelöltjét, Balázs Miklóst, és beáll a momentumos Jánosi Zoltán mögé.

Debrecenben is a momentumos Mándi Lászlót támogatják, akit korábban már támogatott az LMP, az MSZP, a Nép Pártján és a Szikra Mozgalom is. Debrecenben a kínai akkumulátorgyár körüli óriási botrány miatt lehet esélye az ellenzéknek. Szolnokon a megállapodás értelmében a Momentum az MSZP-DK polgármesterjelöltjét, Győrfi Mihályt támogatja.

Kapcsolódó: Óriási botrány tört ki Debrecenben: Rákkeltő anyagokról talált bizonyítékot a civilek ügyvédje (+videó)

A DK és a Momentum közös megállapodása értelmében:

  • Veszprémben Hartmann Ferenc;
  • Nyíregyházán Jeszenszki András;
  • Nagykanizsán Horváth Jácint;
  • Kaposváron pedig Pintér Attila lesz az ellenzéki jelölt.

Minden kerületben és városban közös ellenzéki jelöltet indítanának

A DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel novemberben már megállapodott, így a Momentummal kötött megegyezés

egy újabb lépés ahhoz, hogy minden kerületben és városban közös ellenzéki jelöltet állítsanak.

A Jobbik-Konzervatívok a 2022-es választás után kilépett az összefogásból, és közölték, nem vesznek részt a tárgyalásokon, míg az LMP már korábban azt közölte, hogy több helyen is kitartanak saját jelöltjük mellett. Jelenleg az ellenzéki térfélen leginkább a Momentum és az MSZP megállapodása hiányzik. A megegyezést nehezíti, hogy mindkét fél szerint feloldhatatlannak tűnik Zugló, ahol a Momentum lecserélné a 2019-ben győztes Horváth Csabát.

A Momentum Rózsa András volt alpolgármester indítaná Hadházy Ákos támogatásával. A Momentum előválasztást szeretne, Horváth és az MSZP viszont ettől teljesen elzárkózik. Bedő Dávid elmondta,

kizártnak tartja, hogy a Momentum beálljon a szocialista polgármester mögé,

így jelenleg az sem tűnik elképzelhetetlennek, hogy végül Horváth Csaba és Rózsa András is szerepelnek majd a szavazólapon a június 9-i választáson.

Aprilis 20-án indul a hivatalos kampányidőszak

Karácsony Gergely október 23-án azt ígérte: heteken belül létrejöhet az ellenzéki megállapodás Budapesten, ugyanakkor ezt még március 1-jére sem sikerült összehozni. A főpolgármester bekeményített, és február közepéig adott határidőt a pártoknak, hogy megállapodjanak a kerületi polgármesterjelöltekről. Ahol nem sikerül közös jelöltet állítani, ott

legkésőbb március közepén előválasztást javasolt a főpolgármester.

A kampányidőszak hivatalosan április 20-án indul, ez a legkésőbbi időpont, mire a pártoknak a közös jelöltekről dönteniük kell. Az önkormányzati választásra június 9-én, az EP-választással egy napon kerül sor.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek