Megdöbbentő, mit élt át a munkahelyi balesete után egy nyugdíjasként dolgozó magyar férfi

Magyarországon nem túl rózsás a nyugdíjasok helyzete, éppen erre világított rá egy friss elemzés is.

Egészen megdöbbentő történetet osztott meg a minap a Blikkel Horváth Sándor.

A férfi nyugdíjazása után kénytelen volt munkát vállalni, az FKF Zrt-nél helyezkedett el hulladékhordóként.

Tavaly decemberben azonban baleset érte, szakadó esőben a kukásautó hátulján állt, amikor egy kanyarnál lecsúszott a rámpáról, és az úttestre zuhant.

Sándort azonnal a kórházba vitték, ahol az orvos közölte vele, hogy „robbanásos törést” szenvedett a bal karjában,

amelyet végül kétszer is meg kellett operálni.

A szakemberek azonban a műtétek után sem tudták biztosra ígérni az idős férfinak, hogy a karját rendesen tudja majd használni.

A felépülés után Sándor bevitte a táppénzes papírját a munkahelyére, ám mivel nyugdíjas, nem járt neki az összeg.

Ezt követően a cég közölte vele, hogy

nem tart igényt a munkájára.

Az idei évre még kifizettek neki 15 nap betegszabadság után járó pénz, majd elköszöntek tőle. A férfi ezután tudta meg, hogy biztosítása sincs – részletezte a lap.

Az FKF a történtekkel kapcsolatban közölte, hogy a hatályos jogszabályok szerint járt el. Mint kifejtették, egykori kollégájuk munkaviszonya nem munkáltatói felmondással, hanem a munkavállaló szándékával egyezően, kölcsönösen aláírt, hatályos okirat szerint, közös megegyezéssel szűnt meg.

Magyarországon

a nyugdíj mellett dolgozók kiszolgáltatottabb helyzetben vannak,

esetükben például a határozatlan idejű munkaszerződések felmondását sem kell megindokolnia az alkalmazónak. Emellett nem jár nekik végkielégítés, valamint a kereső tevékenységgel összefüggő társadalombiztosítás – mutatott rá a Blikk.

A nyugdíjakról

A minap számoltunk be arról, hogy az OECD 2023-as nyugdíjjelentését górcső alá véve megállapítható, Magyarországon nem túl rózsás a nyugdíjasok helyzete.

Hazánk az utolsók között áll abban a tekintetben, hogy a nyugdíjba vonulás után milyen hosszú élettartamra számíthatnak a nők és a férfiak.

Franciaország áll a dobogó első fokán 23,3 évvel, amíg a vizsgált 22 államból csak Litvániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Ott is csupán egy hajszállal, az észak-európai országban ugyanis a férfiak várható további élettartama a munkaelhagyást követően 14 év. Ez hazánkban 14,5.

A nők esetében sem jobb a helyzet. Magyarországon az érték 20,7 év, amíg az első helyet elfoglaló Luxemburgban 27,8. A hölgyek esetében vizsgált, a nyugdíjba vonulást követő várható élettartamot tekintve hazánk a sor végéről a negyedik helyet foglalja el.

Ráadásul a juttatások vásárlóértéke sem ad okot megnyugvásra. 2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forintnyi nyugdíjat kaptak, amíg a nők esetében az összeg átlagosan 192 ezer forintra rúgott.

Kapcsolódó: Így változik idén a nyugdíjszámítás menete

Az Orbán-kormány üzenete ezzel egyértelmű, hosszú évek kemény munkája a jelek szerint nem fizetődik ki a nyugdíjba vonulás után, a jogosultak szerény összegekre számíthatnak.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Borul a bili: Óriási baj van a nyugdíjakkal, fényévekkel lehagytak minket a szomszédos országok

Közel a nyugdíjkatasztrófa? Szakértők bukkantak rá a lesújtó adatokra (+ábra)

Valódi Hírek