Közel a nyugdíjkatasztrófa? Szakértők bukkantak rá a lesújtó adatokra (+ábra)

Nem jött be a kormány kalkulációja.

A tervezettnél jelentősen magasabb lett a nyugdíjbiztosítási alap tavalyi hiánya – írta a Bankmonitor, miután szakértői megvizsgálták a napokban megjelent tájékoztatót az államháztartás pénzügyeinek 2023-as alakulásáról.

Mint kifejtették, az elmúlt évre vonatkozó költségvetési terv szerint 5546 milliárd forint állt rendelkezésre a nyugdíjbiztosítási alap nyugellátási célú kiadásaira. Az összeg végül több mint 200 milliárd forinttal nőve 5760 milliárdra rúgott – ez a 2022-es értékekhez viszonyítva több mint 20 százalékos növekedést jelent.

A nyugdíjbiztosítási alap bevételei ugyanakkor csupán 4301 milliárd forintot értek el 2023-ban, azaz a központi költségvetésből további támogatásokra volt szükség a nyugdíjak biztosításához.

A Nyugdíjbiztosítási Alap kiadásai és bevételei 2023-ban. Forrás: Bankmonitor

Ahogy az ábra szemlélteti, a kiadások (piros) tavaly minden hónapban meghaladták a Nyugdíjbiztosítási Alap legfőbb bevételeinek összegét (kék színűek).

A kormány ugyanakkor felkészült erre az eshetőségre is, így 1072 milliárd forintnyi támogatást irányított az alapba. Ám a kiadások és a bevételek között még ennél is nagyobb hasadék tátong, év végére

a különbözet elérte az 1459 milliárd forintot.

Mint írtuk, a kormány 6 százalékos nyugdíjemelést ígért, továbbá biztosítja a 13. havi nyugdíjat is – a kommentelők azonban nem voltak elragadtatva attól, hogy Orbán Viktorék ezúttal „betartják” a szavukat, így akadt néhány megjegyzésük a „nagyvonalú” 6 százalékos emeléshez.

Bár a Központi Statisztikai Hivatal októberi mérései szerint a hazai Európa-rekorder inflációt „sikerült” egy számjegyűre csökkenteni, a szakértők szerint komoly gondok lehetnek a számítások módszereivel, a KSH kalkulációit az Eurostat is vizsgálni kezdte.

Kapcsolódó cikkek:

Kipukkant a nyugdíjlufi: Nagyon úgy tűnik, hogy ráfaragnak az idősek 2024-ben

Ez rengeteg embert érint: Óriási nyugdíjreform jöhet jövőre, de akad pár bökkenő

Bekövetkezett, amitől mindenki tartott: Egyetlen sokkoló ábra mutatja meg, mekkora baj van Magyarországon

Valódi Hírek