Mi a fene folyik itt? Orbán Viktornak szembe kell néznie nagy ellenfelével, mert komoly változás készül

Kiveszik Orbán kezéből az irányítást.

Kedden egy sajtótájékoztatón tett meglepő kijelentést Donald Tusk. A lengyel miniszterelnök azt mondta, igyekszik szorosabbra fűzni az együttműködést a visegrádi négyek (V4) között. Magyarán: Orbán Viktorral is, akivel meglehetősen elmérgesedett a kapcsolatuk – írta meg a Wprost hírportálra hivatkozva az index.hu.

Az orosz veszélyt nem vették komolyan

Visszaemlékezett arra is, hogy 15-16 éve, az első miniszterelnöksége idején is figyelmeztetett az orosz veszélyre, de akkor kollégái még nem vették komolyan. Egyszerűen ruszofóbnak (oroszgyűlölő – a szerk.) titulálták.

Mostanra a legfontosabbnak két dolgot lát: egyrészt javítani kell a régió kapcsolatát Németországgal és Franciaországgal. Másrészt a széthúzó V4-ek közti feszültséget kell csökkenteni. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti-e, hogy Orbán Viktorral is szorosabbra kell fűzni az együttműködést, egyértelmű választ adott.

„Igen, vele is. Azt hiszem, tudok néhány érvet, amivel meggyőzhetem Orbánt, hogy jobban együttműködjön Ukrajna támogatásában. Ugyanez a helyzet Szlovákiával is. Robert Fico miniszterelnök nagyon pragmatikus politikus”

– fogalmazott Tusk.

A visegrádi négyek közt tapintható a feszültség

Megírtuk, hogy a február végi prágai V4-találkozó meglehetősen kínosra sikerült: Petr Fiala cseh és Donald Tusk lengyel miniszterelnök is kiabált Orbán Viktorral.

Prágában Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország miniszterelnökei feszült hangulatban találkoztak, ugyanis eltérő a véleményük az orosz–ukrán háborúról. Egyelőre a háború sújtotta Ukrajna megsegítéséről sincs egységes álláspontjuk.

Tusk Orbán legfőbb ellenfele lett az Európai Unióban

Beszámoltunk arról, hogy a lengyel kormány elkötelezett Ukrajna támogatása mellett – közölte a 8 év után a kormányrúdhoz visszatérő régi-új kormányfő, Donald Tusk Kijivben tett látogatásán. Éppen ezen álláspontjával összefüggésben jegyezte meg, hogy akik csendben támogatják Vlagyimir Putyin agresszióját, azok

„mindenképpen elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek majd megbocsátást”.

Utóbbi kijelentésével Orbán Viktor Ukrajna-ellenes álláspontjára utalt.

Valódi Hírek