Nemzetközi botrány tört ki Orbán megmozdulásából: Régi fontos szövetségesének lett elege a magyar kormányfőből

Európa legismertebb miniszterelnöke ment neki.

A lengyel kormány elkötelezett Ukrajna támogatása mellett – közölte a 8 év után a kormányrúdhoz visszatérő régi–új kormányfő, Donald Tusk Kijivben tett látogatásán. Éppen ezen álláspontjával összefüggésben jegyezte meg, hogy akik csendben támogatják Vlagyimir Putyin agresszióját, azok „mindenképpen elárulják Európát, ezért emlékezni fognak rájuk, és nem nyernek majd megbocsátást„.

Utóbbi kijelentésével Orbán Viktor Ukrajna-ellenes álláspontjára utalt.

Tusk Volodimir Zelenszkijjel közös találkozóján bejelentette: segélycsomagokkal és különböző felszerelésekkel támogatják az ukrajnai lakosságot a lengyelek. Emellett azt is elmondta; olyan vállalatokat fog segíteni a lengyel kormányzat, amelyek Európa védelmi képességeinek növelésén dolgoznak.

Mint ismert, Orbán Viktor az Európai Tanács decemberi ülésén megvétózta az Ukrajnának szánt, 50 milliárd eurós uniós segélycsomagot. Mindemellett a magyar kormányfő folyamatosan a megtámadott ország támogatása ellen ágál, mondván, hogy semleges a két ország közti konfliktus kérdésében, és ellenzi a háborút.

A valóság ezzel szemben az, hogy a háttérben együttműködik Vlagyimir Putyin kormányával, akivel Pekingben tárgyalóasztalhoz ült. Az esemény még a magyar miniszterelnöknek is olyan kellemetlen volt, hogy folyamatosan feszengett, és túlmozgással kompenzálta a feszültségét.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek