Tovább dagad a botrány: Belháború tört ki a csepeli Fideszben Németh Szilárd miatt

Mi lesz ebből?

A hazai közvélemény a közelmúltban egészen különös hírek miatt foglalkozott azzal, hogy pontosan mi is történik Csepelen. Aki szeretné figyelemmel kísérni az eseményeket, annak valóban nincs könnyű dolga, mert az utóbbi időkben egészen zavaros politikai viszonyok alakultak ki Budapest XXI. kerületében.

Mi indította el a lavinát?

Mint arról mi is beszámoltunk, Borbély Lénárdot, a kerület polgármesterét Németh Szilárd tavaly kizáratta a Fideszből, majd alkalmatlansággal és a közpénzek elherdálásával vádolta meg, majd később választási megállapodást ajánljon fel neki. A Németh és Borbély közti összecsapás addig fajult, hogy a két oldal most egymást vádolja azzal, hogy kollaborálnak az ellenzékkel. Borbély szerint Németh az ellenzéket segíti, miközben a csepeli Fidesz közleményekben vádolta meg Borbélyt azzal, hogy

a „dollárbaloldallal” szövetkezik.

A Telex beszámolójában felidézte, a polgármester és Németh Szilárd csatározása már régóta zajlik. A konfliktus kiváltó oka az lehet, hogy a rezsibiztos nem tudta lelkileg feldolgozni, hogy nem ő vezeti a kerületet. Megemlítették a 2,4 milliárd forintos csepeli birkózócsarnok ügyét vagy a csepeli focicsapat kiszorítását is, amelyek szintén előidézhették a két fideszes politikus közti véleménykülönbségek kialakulását.

Megtagadták Németh Szilárd parancsát

A Fidesz több másik budapesti kerülethez hasonlóan hosszú ideig Csepelen sem tudott polgármestert állítani. Úgy tudni, Németh Szilárd több lehetséges jelöltet is megkeresett, azonban ők kivétel nélkül mind nemet mondtak neki. A Borbély Lénárd propagandalapjaként emlegetett Csepel.info közben pedig azt terjesztette, hogy Németh Szilárd egy ismert sportolót, Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózót indítaná Borbély ellen, ám ezt maga Lőrincz cáfolta a Telexnek.

Korábban keringett az a pletyka is, hogy a Fidesz majd nyerni Borbélyt, vagy legalábbis nem fogja megakadályozni a győzelmét. Ugyanakkor úgy fest, nem ez történt, hiszen Németh nyíltan egykori párttársa és alpolgármestere ellen kezdett kampányolni. A lap csepeli politikára rálátó forrásai szerint az ügyben azért is kaphatott szabad kezet a Fidesz vezetésétől Németh Szilárd, mert választókerületi elnökként nagyobb szava van a pártban, mint egy polgármesternek. Ebbe még akár az is belefér, hogy elbukják a kerületet – írták.

Németh Szilárd február végén tudatta, hogy Dudás Zoltán lesz a Fidesz polgármesterjelöltje Csepelen. Dudásról úgy tudni, már régi motorosnak számít a párton belül, őt Németh Szilárd titkáraként szokták emlegetni. Dudás Zoltán tanári és szociális munkás végzettséggel, valamint jogi diplomával rendelkezik, azonban komoly politikai tapasztalata nincs, nem indult még választáson. A csepeli kormányhivatal élére 2012-ben nevezték ki, előtte a fővárosi önkormányzatnál, a XI. kerületnél és az Emberi Erőforrások Minisztériumában dolgozott.

Felhívták arra a figyelmet, hogy a listás választási rendszer visszaállításával a kerületi polgármesterek már nem lesznek tagjai a fővárosi közgyűlésnek, amivel jelentősen csökkent a polgármesteri pozíció jelentősége is. Mindez pedig magyarázat is lehet arra, miért vállalta fel Borbéllyal a konfliktust Németh Szilárd, és miért egy olyan jelöltet állít ellene, akinek papíron csekély esélyei vannak. Jelezték, a kormányzó párt és Németh Szilárd

könnyűszerrel beáldozhatja a polgármesteri posztot Csepelen, cserébe a csepeli képviselő-testület uralásáért.

Kiderült, kik lesznek a Fidesz jelöltjei

Már azt is bejelentették hivatalosan, hogy kik lesznek a Fidesz egyéni jelöltjei. Emlékeztettek, a kormányzó párt 2019-ben a 12 egyéni választókerület felében tudott nyerni. Azt írták, a győztes jelöltek közül négyen most is benne vannak Németh Szilárd csapatában, egyedül Szuhai Erika és a csepeli Fidesz frakcióvezetője, Bercsik Károly nem indul idén. Bercsik esetében megjegyezték, őt korábban lehetséges polgármesterjelöltként emlegették. Úgy tudni, ennek köze lehet ahhoz, hogy Bercsik és Szuhai is megszavazta a 2024-es költségvetést, miközben a többi fideszes képviselő nemmel voksolt. Hogy mennyire elmérgesedett a helyzet a Fideszen belül, jól jelzi, hogy a csepeli Fidesz

árulóknak minősítette őket a március 20-i közleményében.

Németh Szilárd a csepeli Fidelitas tagjaival is kiegészítette csapatát. Tóth Endre a csepeli Fidelitas elnöke, Kiss Örs pedig az alelnök. Mint ismert, a csepeli Fidelitas rendszeresen közölt lejárató anyagokat Borbély Lénárdról, amelyekben többek között személyi kultusszal, alkalmatlansággal, törvénysértésekkel és a közpénzek elherdálásával támadják. Korábban azt nehezményezték, hogy a polgármester kátyúzás helyett fekvőrendőrök telepítésére költi a csepeliek pénzét, de zűrös ügyekre és korrupciógyanúra is utalgattak.

Kapcsolódó: Mi folyik Csepelen? Megkergette a fidelitasos szórólapozókat a Fideszből kizárt alpolgármester – Németh Szilárdig vezetnek a szálak (+videó)

A jelöltek között felbukkan Páncsics Krisztián neve is, aki a Fidesz ifjúsági tagozatában a Fenntartható Fejlődés Kabinetet irányítja. Az ő neve korábban akkor került elő, amikor kiderült, hogy egyike volt azoknak a Fidelitas-tagoknak, akik a 24.hu cikke szerint nem sokkal az I. kerületben tartott 2023-as időközi választás előtt jelentkeztek be egy kerületi lakcímre, ahol amúgy egy magánklinika működik. Ezen az időközi választáson a Fidesz visszaszerezte a képviselő-testületi többséget az I. kerületben, azonban a győzelem csak 60 szavazaton múlt. A győzelem után a fidelitasosok és ismerőseik kijelentkeztek a lakcímről.

Kapcsolódó: Ezt nem hiszed el! A drogtermesztő fideszes elképesztő magyarázkodást adott elő a bíróságon

Bár nem Fidelitas-tag, de szintén egyéni jelölt Gál Balázs, aki ugyancsak Németh Szilárd embereként ismert. A 24.hu korábbi cikke szerint ő vezette a Németh Szilárdhot köthető birkózó alapítványt. 2010 és 2014 között Németh polgármesteri kabinetjének volt a tagja, később pedig az önkormányzat közrendvédelmi bizottságában töltött be tisztséget. Az információk szerint a többi egyéni jelölt is Németh Szilárdhoz köthető: Rácz Botond például a Németh Szilárd-féle csepeli focicsapatnál tevékenykedik – jegyezték meg.

Kegyvesztetté válhat a rezsibiztos?

Mint írták, Borbély Lénárd több mint húsz éven át volt a Fidesz tagja, sokáig Németh Szilárddal együtt vezették Csepelt. 2010 és 2014 között Németh Szilárd alpolgármestere volt, majd miután Németh országgyűlési képviselő lett 2014-ben, Borbély követte őt a polgármesteri székben. Borbély Lénárdot a Fidesz egyik legsikeresebb politikusának tartották Budapesten, 2019-ben nyerni tudott a fővárosban.

A 2024-es önkormányzati választáson már hivatalosan függetlenként, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület nevű helyi civil egyesület jelöltjeként indul a választáson. Decemberben pedig már be is mutatta a csapatát, azt a 12 egyéni képviselőjelöltet, akikkel együtt indul a választáson. Borbély mellett szólhat, hogy az országgyűlési választások adatai és a polgármester-választások eredményei alapján népszerűbb a Fidesznél, de az is, hogy a helyi politikusok közlése szerint

Németh Szilárd egyre népszerűtlenebb Csepelen.

Kapcsolódó:

Elképesztő ámokfutásba kezdett Németh Szilárd Csepelen: Iskolaigazgatókat fenyegetett meg a rezisbiztos

Dráma Csepelen: Németh Szilárd ellen kezdett nyomozni az ügyészség

Komoly balhé készül Csepelen: Nekimentek a birkózók Németh Szilárdnak

Valódi Hírek