FRISS: Európa élvonalába került Magyarország, de erre nagyon nem lesznek büszkék Orbánék

Meghozta az eredményt a „családbarát” kormányzás.

Az Európai Unió 27 országában az ötödik legnagyobb természetes népességfogyást Magyarországon rögzítették – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Tér-kép című friss kiadványából, amelyet a 444.hu vett górcső alá.

Mint kiderült, a 2017-2021-es évek átlagából számolt adatok szerint a születések és halálozások különbségéből adódó természetes szaporodás uniós átlaga mínusz 1,6 ezrelék volt, tehát megállapítható: az egész EU-n belül többen haltak meg, mint ahányan születtek.

A magyarországi népesedésről a KSH frissebb, 2022-es adatokat közölt a kiadványban, és a természetes szaporodás vagy fogyás helyett a teljes termékenységi arányszámot is közzétették megyei bontásban. Ez a szülőképes korú (15-49) nőkre számított hipotetikus (feltételezett) gyermekszám azt mutatja meg, hogy egy nő hányszor szülne élete során, ha az adott életévében akkora eséllyel szülne gyereket, mint amekkora eséllyel egy azonos korú nő szült.

Jelezték, az arányszámnak 2,1 körül kell lennie ahhoz, hogy a népesség fenntartható legyen. Amennyiben ez a szám ennél magasabb, akkor a népesség természetes szaporodásáról, ha pedig ennél alacsonyabb, akkor

a népesség természetes fogyásáról beszélünk.

A megyei bontás adataiból azt látni, hogy a születésszám a fővárosban élők körében a legkritikusabb, és bár annak ellenére, hogy sok fiatal költözik az agglomerációba, a Pest megyei adat sem túl magas: szinte alig haladja meg az ideális érték kétharmadát.

Mint kiderült, az összes megye jócskán elmarad a 2,1-es szinttől: Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével az 1,7-es mutatót sem érték el sehol. A főváros után Baranyában és Csongrádban a legrosszabb a helyzet, az arányszám mindkét megyében 1,4 alatt van.

Ráadásul – jegyezték meg – az éves összesített adatokból az is világosan kiderült, hogy 2022 óta

tovább romlott a népesedési helyzet Magyarországon.

A teljes termékenységi arányszám a 2022-es 1,52-ről 1,5-re csökkent 2023-ra, majd az idei év első két hónapja után már csak 1,39 az értéke, idén februárban szinte történelmi mélypontra esett a születések száma.

Forrás: ksh.hu / 444.hu

Kapcsolódó:

Lehullt a lepel: Hiába próbálták meg eltitkolni, gyalázatos dolgok derültek ki a Fidesz-kormányról (+grafikon)

Drámai adatok érkeztek: Már az állami hivatal sem titkolja, hogy mekkora baj van Magyarországon

Szakértők riasztanak: Ami Magyarországra vár, az még az eddig elképzeltnél is rosszabb

Valódi Hírek