Lehullt a lepel: Hiába próbálták meg eltitkolni, gyalázatos dolgok derültek ki a Fidesz-kormányról (+grafikon)

Jön a hidegzuhany.

Emlékezetes, a kegyelmi botrány és egyéb belpolitikai viharok kitörései előtt még nagyban hangoztatta a kormányzat a jól ismert „nagy segítség ez a magyar családoknak” frázist. Annak ellenére tették ezt, hogy már tavaly kiderült: ha pénzről van szó, a magyar családok nagy segítség helyett csak csúnyán elinflálódott családtámogatást és szja-kedvezményt kapnak – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

Az infláció nőtt, a családi pótlék csökkent

A lap beszámolójában azt írta, ehhez képest például az egy gyerek után 2008 óta járó 12 200 forintos családi pótlék vásárlóértéke tavaly nyáron már csak 6786 forint volt, amely összeg év végéig csak tovább csökkent.

Megállapították, hogy az idei év első két hónapjának pénzügyminisztériumi jelentéseiből úgy tűnik, a 2024-es költségvetés hasonlóan „nagy segítség” lesz. Ezért részletesen szemügyre vették az államháztartási adatokat, a családügyi és normatív támogatásokat, valamint a lakástámogatások főbb részleteit, hogy pontosabb kép rajzolódjon ki a nagy kormányzati „segítségekről”.

Túl sok jóval már az előirányzat sem kecsegtet, ugyanis a családtámogatásokat 8 százalékkal emelték volna 2023-hoz képest – megjegyezték, a tavalyi infláció ennek több mint duplája, 17,6 százalék volt –, a lakástámogatások előirányzatát pedig a tavalyi 444 milliárd forint nagyjából 40 százalékára, alig több mint 180 milliárdra csökkentették.

Csökkentek a lakástámogatások is

„Vagyis láthatóan a pénzügyi kormányzat is úgy kalkulált, hogy az úgynevezett CSOK Plusz valójában CSOK Mínusz lesz, és

jelentősen szűkíti a lakástámogatások mennyiségét”

– hívták fel a figyelmet.

Forrás: 444.hu

A fenti grafikon két adatsorát megvizsgálva, még ennél is lesújtóbb kép körvonalazódik: január-februárban

a lakástámogatások a tavaly január-februári mindössze 14,4 százalékát érték el

– az éves előirányzatnak a 12 százalékát sem –, és bár a családügyi és normatív támogatások 3,9 százalékkal meghaladták a 2023-ast, a növekedés lényegében egyetlen tényezőnek köszönhető. Megjegyezték, ez az összeg egyébként is az előirányzott támogatásnövekedés felét teszi csak ki.

Forrás: 444.hu

Van még más is

Kapcsolódó: Ez a „családbarát” Orbán-kormány igazi arca — Büntetés jár, ha nem születik meg mindegyik vállalt gyerek

Mint írták, januárban még jelentősen elmaradtak a tavalyitól a családi támogatásokat, a korhatár alatti ellátásokat, a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő szociális támogatásokat, valamint a különféle jogcímen adott térítéseket tartalmazó „nemzeti család- és szociálpolitikai alap” kiadásai. Februárban ugyan bő hétmilliárd forinttal meghaladták azt, de ez többnyire csak az „életkezdési támogatás” kiadásnövekedésének a következménye.

Ezen a területen 5,5 milliárd forinttal nőttek a kiadások, miután idén „az életkezdési letéti számlákon nyilvántartott követelés összegére tekintettel fizetett kamat mértéke 17,6 százalék volt (a 2023. évi infláció mértékének megfelelően), ami meghaladta a 2023-ban fizetett kamat mértékét (14,5 százalékot)” – magyarázta a növekedést a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium.

Felhívták arra a figyelmet, hogy bár az idei év első két hónapjában 15,5 százalékkal emelkedett a babaváró támogatásokra kifizetett összeg, valamint nőtt a diákhiteles konstrukciók támogatására fordított összeg is, azonban a „családpolitikai alapnak” az idei első két hónapban

a tavalyi első kéthavival megegyezőek voltak a kiadásai,

  • de ezen belül 600 millióval kevesebb ment családi pótlékra,
  • százmilliós csökkenés volt az anyasági támogatásoknál,
  • míg a járásoknak szociális feladatok ellátására adott összeg nagyjából 5,7 milliárd forinttal csökkent – sorolták.

Forrás: 444.hu

Kapcsolódó:

Jön a hidegzuhany: Jelentős változások lesznek, bevasalják a lakosságon a milliárdokat Orbánék

Méreteset kamuzott Orbán, de gyorsan szembejött a valóság

Valódi Hírek