Szakértők riasztanak: Ami Magyarországra vár, az még az eddig elképzeltnél is rosszabb

Egyre rosszabb minőségű és rövidebb az élet itthon.

4 százalékos volt 2012 és 2022 között a magyar lakosság természetes fogyása

annak ellenére, hogy többen költöztek Magyarországra, mint amennyien kivándoroltak.

Az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) friss adatai szerint az elmúlt tíz évben az Európai Unión belül Magyarországon csökkent az egyik legnagyobb mértékben a népesség – hangzott el az RTL Híradójában, a Qubit összegzésére hivatkozva.

Hazánk egyéb mutatókat tekintve is rendkívül rosszul teljesít: 2021-ben a járvány hatására az addigi 76-ról 74 évre csökkent a magyarok átlagos élettartama, amely adat

az egyik legrosszabb érték az Európai Unióban.

Megjegyezték, ugyan igaz, hogy a koronavírus-járvány az egész EU-ban visszavetette a várható élettartamot, azonban egy átlagos uniós állampolgár még mindig 80 évnél tovább élhet.

A magyar diákok több mint 12 százaléka korán elhagyja az iskolát, ez pedig

a harmadik legrosszabb adat az EU-ban.

Minden ötödik magyart fenyeget a szegénység kockázata, továbbá egy fontos jóléti mutatóban is csak négy tagállam teljesített rosszabbul Magyarországnál: tavaly

10-ből 4 magyar nem engedhetett meg magának egy egyhetes nyaralást.

A GKI szerint egyértelmű, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

„Amit részben az áralakulás okozott – tehát, hogy rendkívül drága lett az élelmiszer meg általában a vendéglátás, a szállás, minden –, másrészt pedig a jövedelmek ettől elmaradó növekedése, ami nyilván indokolja is, hogy a legelső, ahol vissza lehet vágni, az a nyaralás”

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az Orbán-kormány nagy örömére viszont jelentősen „javult” a foglalkoztatottság: 10 év alatt 15 százalékkal dolgoznak többen, 2022-ben a munkaképes korú magyaroknak közel 80 százaléka dolgozott, míg az uniós átlag ezen a téren csak 74,6 százalék volt. Vagyis a foglalkoztatottság tekintetében már egészen „jól” teljesít a kormányzat. Persze, azt ne feledjük: ebbe az értékben a nettó 100 ezer forintnál is kevesebbet kereső, nagy létszámban alkalmazott

közmunkások is beletartoznak.

„Magyarországon a legrosszabbul állunk az unió szempontjából a megelőzhető halálozásokban, mint a tüdőrák, stroke vagy infarktus, alkohollal kapcsolatos betegségek”

– mutatott rá Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász.

Megemlítjük, hogy nyilvánosságra hozták a tavalyi kompetenciamérések eredményeit is, amelyből kiderült, a 6., 8. és 10. osztályosok oktatásban szerzett készségei jóval gyengébbek, mint az elvártak. Az általános iskolák végzős évfolyamaiban a tesztelt 90 ezer diák nagyjából 40 százaléka, 36 ezer gyerek alapszinten sem képes szöveget értelmezni, ami azt jelenti:

nemhogy érettségit, de szakmát sem feltétlenül tudnak majd szerezni.

Videó:

Valódi Hírek