Mi folyik itt? Orbán Viktor elképesztő üzenete várta a szülőket a Kréta-rendszerben

Nem ez az első alkalom, hogy Orbán Viktor a Kréta-rendszeren keresztül üzent.

Orbán Viktor a minap a Kréta-rendszeren keresztül üzent a diákok szüleinek. Mint közölte, március 1-jétől új tarifarendszer van érvényben az állami közlekedésben. A miniszterelnök üzenete szerint

„az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének”.

A miniszterelnök arra utalt, hogy a 14 év alatti gyermekek ingyen utazhatnak a helyközi tömegközlekedési eszközökön. Az, hogy mennyit nyertek a családok összességében az új tarifarendszer bevezetésével, vitatható.

A mostani, a MÁV-kedvezményeket propagáló üzenet azt sugallja: elindult a választási kampány, amelyhez Orbán még az iskolai (!) felületeket is felhasználja a saját politikai céljai érdekében.

Újabb szintet lépett tehát a hatalmi manipuláció.

Az új tarifarendszer

Január végén írtunk arról, hogy Lázár János közlekedésért is felelős miniszter, valamint Karácsony Gergely főpolgármester megegyezett a Budapest-bérlet ügyében.

Így március 1-jétől érvényes maradt minden fővároson belüli járaton a Budapest-bérlet, továbbá a BKK járatait is használni lehet a Pest vármegyei és az országos bérlettel.

Még decemberben röppent fel a hír, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készítette elő az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV–Volán Csoporttal.

A változtatások március 1-jétől érvényesek. A módosítások szerint a bérlettípusok mind megszűntek, kivéve a vármegye- és az országbérletet.

Ezeknek két tarifája van:

  • a teljes árú
  • és a diákoknak 90 százalékos kedvezményt biztosító.

Bevezettek két új napijegyet:

  • a Vármegye24-et
  • és a Magyarország24-et.

Előbbi 999 forintba kerül, és egy vármegyére érvényes. Utóbbi 4999 forintba, és az egész országban használható.

Mindkét napijegy érvényes a vonatokra, Volánbuszokra és HÉV-ekre egyaránt.

Van egy nagyon fontos különbség a két jegy között, ami a vonattal utazókat érinti. Az országos napijeggyel helyjegy megváltásával lehet utazni a helyjegyköteles vonatokon, a Vármegye24-gyel viszont csak olyan járatokra lehet felszállni, amelyekre nem kell helyjegy.

Átalakultak a kedvezmények

Megszűnt az eddigi 20, 33 és 90 százalékos kedvezmény. Helyettük csak

  • teljes áron,
  • féláron
  • vagy díjmentesen

utazhatunk március 1-jétől.

Ingyen utazhatnak többek között a 14 éven aluliak és 65 éven felüliek, a fogyatékossággal élők, a határon túli magyarok évi 12 alkalommal és a 3 vagy több saját gyermeket kísérő szülők is.

Orbán Viktor üzenete

A kormányfő csütörtök esti levelében az új tarifarendszer említése mellett megejtett egy így hangzó mondatot:

„a család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú”.

Tekintettel a kegyelmi botrányra, és hogy hétről hétre súlyosabbnál súlyosabb ped0filügyek látnak napvilágot, és hogy az Orbán-kormány csípőből elutasítja az ellenzék javaslatainak meghallgatását, megvitatását, ez az állításuk szintén megkérdőjelezhető.

Nem ez volt az első levele

Orbán decemberben üzent a Kréta-rendszeren keresztül azoknak a szülőknek, akiknek a gyereke kapott a 140 ezer kiosztott laptopból.

A miniszterelnök levele szerint a mai világban való érvényesüléshez elengedhetetlenek a digitális eszközök. A programmal a kormánynak az a célja, hogy az iskolai oktatás lehetőségei bővüljenek.

Orbán Viktor levele végén boldog karácsonyt kívánt a családoknak.

Az eset – amellett, hogy

visszaélés egy olyan felülettel, amelynek egyáltalán nem a kormánypropaganda közvetítése a célja

– azért különösen szemtelen, mert a laptopokat nem a magyar kormány pénzéből, hanem uniós forrásokból vásárolták.

Mellesleg korábban az a hír is felröppent, hogy az uniós pénzből vásárolt eszközök közül több használtan került a diákokhoz. Erről >>ITT<< írtunk részletesen.

(444.hu/Nyugati Fény nyomán)

Valódi Hírek