Itt vannak a számok: Kiderült, mennyiért utazhatunk március elsejétől

Teljesen átalakítják a jegy- és bérletstruktúrát.

Megírtuk, hogy az elmúlt 30 év legnagyobb tarifareformját készíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV–Volán Csoporttal – jelentette be a közösségi oldalán decemberben Lázár János.

Az építési és közlekedési miniszter azt tervezte, hogy 65 év felett és 14 év alatt mindenki ingyen utazhasson Magyarországon. Ezzel minden magyar család a közösségi közlekedés nyertese lenne – jegyezte meg.

A régi bérleteket ne keressük

A bérlettípusok mind megszűnnek, kivéve a vármegye- és az országbérlet. Ezeknek két tarifája van: a teljesárú és a diákoknak 90 százalékos kedvezményt biztosító.

Bevezetnek viszont két új napijegyet: a Vármegye24-et és a Magyarország24-et. Előbbi 999 forintba kerül, és egy megyére érvényes. Utóbbi 4999 forintba, és az egész országban használható. Mindkét napijegy érvényes a vonatokra, Volánbuszokra és HÉV-ekre egyaránt.

Van egy nagyon fontos különbség a két jegy közt, ami a vonattal utazókat érinti. Az országos napijeggyel helyjegy megváltásával lehet utazni a helyjegyköteles vonatokon,

a Vármegye24-gyel viszont csak olyan járatokra lehet felszállni, amikre nem kell helyjegy.

Átalakulnak a kedvezmények

Megszűnik az eddigi 20, 33 és 90 százalékos kedvezmény.

Ezek helyett csak teljes áron, féláron vagy díjmentesen utazhatunk.

Ingyen utazhatnak többek között a 14 éven aluliak és 65 éven felüliek, a fogyatékkal élők, a határontúli magyarok évi 12 alkalommal és a három vagy több saját gyereket kísérő szülők is.

Az országbérletek és Pest megyei bérletek a BKK járatain is érvényesek lesznek. A BKK-bérlettel pedig továbbra is lehet utazni a Budapest határain belül közlekedő vonatokon, Volánbuszokon és HÉV-eken, köszönhetően annak, hogy Lázár János visszatáncolt, és elvetette embertelen tervét.

(ujtarifa.hu)

Valódi Hírek