Mi történik? Gyanús dolgot művelt a háttérben az Orbán-kormány, mielőtt felforrt a közélet

Mégis sikerült közbeszerzést nyernie a VáRo-Bau Kft.-nek.

Egyetlen munkavállalót sem foglalkoztató, pár hónapja alakult cég kapott több százmilliós megrendelést. Ők újíthatják fel a Stefánia úti palotát – tudta meg az rtl.hu.

Olyan céget kértek fel ajánlattételre, amely mindössze pár hete létezett.

Közbeszerzés rejtvényekkel

Hogy hogyan akadtak rá, rejtély:

VáRo-Bau Kft.-nek, amely elnyerte az egykori Magyar Földtani Intézet felújítását sem telefonszáma, sem honlapja nincs.

Mint ismert, egy évvel a 2022-es országgyűlési választások előtt a kormány megszavazta, hogy alapítványokba szervezik ki a közvagyon jelentős részét. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a parlament fideszes többsége 134 igen, 59 nem szavazattal fogadta el a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által benyújtott, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló sarkalatos törvényt.

A megszavazott törvény által alapítványi fenntartás alá került a magyar felsőoktatás 70 százaléka, az állam pedig több ezermilliárd forintnyi közvagyont ad oda fideszes delegáltak által vezetett szervezeteknek.

De értékes állami ingatlanokat és például Richter- és Mol-részvénycsomagokat is ingyenesen átadtak jellemzően olyan alapítványoknak, amelyek kuratóriumába a Fideszhez köthető személyeket neveztek ki.

Orbán egykori jobbkeze is könyékig benne van

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH) a parlament kormánypárti, kétharmados többsége ugyanazon a napon hozta létre, amikor az állami vagyont kiszervezték.

Az SZTFH-ba szervezték ki például a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezését, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlását és szabályozását, a szerencsejáték-szervezés engedélyezését, hatósági felügyeletét és szabályozását is.

A hatóság ugyan költségvetési szerv, de papíron nem a kormány alá tartozik. Vezetőjét Orbán Viktor nevezte ki kilenc évre. Személye sokatmondó: az a Biró Marcell vezette 2021. október elseje óta a hatóságot, akit korábban Orbán jobbkezeként tartottak számon.

Az a Biró, akit március közepén Orbán nemzetbiztonsági főtanácsadójává neveztek ki.

Biró a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára volt, innen került a még nagyobb hatalmat jelentő SZTFH vezetői székébe. Még ebben az évben megszüntették a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot, annak minden jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát átruházták Biró hivatalára.

Így tulajdonképpen a bányászat felügyeletét is bebetonozták úgy, hogy egy esetleges kormányváltás esetén se legyen gyakorlatilag semmilyen mozgástér ezen a területen.

Így került Biró hivatala alá a fenti, Stefánia úti villa, amelynek felújítására nettó 299 883 935 (bruttó 380,8 millió) forintot költenek, beleértbe egy 5 százalékos tartalékkeretet is. Ajánlattételre öt céget kértek fel:

  • a VáRo-Bau Kft.-t,
  • a Nibalis Kft.-t,
  • a Nagy Magasépítő Kft.-t,
  • a Fülöp és Márk Kft.-t
  • és az MPMPG Mérnöki Tanácsadó Kft.-t.

A nyertes a VáRo Bau Kft. lett, ami hatalmas siker egy gyakorlatilag alig létező vállalkozásnak. A céget tavaly november 10-én jegyezték be, ám egyetlen munkavállalója sincsen. A tulajdonos Várpalotai Ronald Gyulánál pedig semmilyen korábbi céges referenciát nem talált az RTL. A cégnek sem honlapja, sem telefonszáma.

Valódi Hírek