Mit művel Orbán? Az éj leple alatt hozott súlyos döntést, és csütörtökön már hatályba is lépett

Több rendeletet is módosítottak miatta.

Csütörtöki hatállyal Biró Marcellt nevezte ki Orbán Viktor nemzetbiztonsági főtanácsadóvá. Biró eddig a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke volt. A jogviszonyát Sulyok Tamás szüntette meg, a határozatot a Magyar Közlönyben szerda éjjel már közzé is tették.

Komoly jogokat kapott

Orbán új főembere miatt több rendeletet is módosítottak. A jövőben például Biró felelős a miniszterelnök nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi tevékenységének koordinálásáért. Valamint a kormányzati döntéshozatal és döntéselőkészítés nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi politikai, stratégiai, kül- és közpolitikai szempontú nyomon követéséért.

Ő vezeti a Védelmi Tanács üléseit, ha nincs a miniszterelnök nincs jelen.

„A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója ügydöntő jogkörrel gyakorolja a Kormány részére a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 8. § (8) bekezdésében, valamint a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 88. § (8) bekezdésében meghatározott hatáskört”

– írta a Magyar Közlöny.

Ezentúl a miniszteri rendeletek tervezetét

egyeztetésre meg kell küldeni a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának is.

Biró a kormányhoz maga is nyújthat be előterjesztést, tanácskozási joggal pedig részt vesz a kormány ülésén. A nemzetbiztonsági főtanácsadó a kormányülésen akadályoztatása esetén nem helyettesíthető. Az általa vezetett Védelmi Tanácsnak négy miniszter a tagja: Rogán Antal, Pintér Sándor, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Szijjártó Péter.

Miniszternek megfelelő juttatások

A nemzetbiztonsági főtanácsadó

minisztert megillető mértékű juttatásokra jogosult. Ha kér, használhat hivatali lakást.

Valódi Hírek