Újra kitör a pánik Ácson: Kiderült, mikor startol Szijjártóék megalomán beruházása

Ácson hatalmas port kavart az akkumulátorgyárakhoz hasonló beruházás híre.

Ahogy tavaly nyáron írtuk, a kínai Huayou Cobalt Ácson hozza létre legújabb üzemét. A beruházás körülbelül 520 milliárd forint értékű, a gyárban

katódgyártás folyik majd.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor közölte, hogy a lítiumion-akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül 100 ezer tonna lesz.

Kapcsolódó: Betelt a pohár Ácson: Komoly lépéseket tettek a helyiek a kormány terve ellen

A bejelentést felkavarta az indulatokat a településen. A helyiek heves tiltakozásba kezdtek a beruházás ellen.

A helyzeten nem segített Szijjártó közlendője sem, miszerint Ácson nem akkumulátorgyárat létesítenek, hanem egy olyan üzemet, amelyben az elektromos akkumulátorok egy alkatrészét fogják előállítani.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok Ácson: Két gombóc fagyi miatt esett egymásnak a jelenlegi és a volt polgármester

Rövidesen felröppent a hír, hogy az üzem a lélegeztetőgép-bizniszből ismert Schimicsek Tibor cégének tulajdonában álló földterületre épül.

A magyar kormány tavaly június 1-jén magyarázat nélkül ipari innovációs területté nyilvánította az Ács melletti telket. A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a földterületen ipari tevékenységet lehessen végezni, ez ugyanis a korábbi besorolás szerint tiltólistás volt.

Nyáron kezdődik az építkezés

2024 júniusában kezdik felhúzni az üzemet, 2025 májusában pedig a termelés is megkezdődhet a gyárban. Erről Fülöp Ferenc, a katódanyaggyár közkapcsolati igazgatója beszélt pár napja egy háttérbeszélgetésen – részletezte a 444.hu.

Sőt, a tereprendezés már decemberben elkezdődött, a tervek szerint két csarnokot építenek a kiszemelt területre. A cél, hogy jövő májusban az első csarnok megkezdje a működést – itt

évi 50 ezer tonna (!) katódanyagot tudnak majd előállítani.

Mindenekelőtt azonban az illetékes hatóságoknak még rá kell bólintaniuk a környezeti hatásvizsgálatra, valamint az egységes környezeti engedély iránti kérelemre.

Az üzem beindulása után megnövekedik a forgalom, a kamionok az M1-esen át közelítik majd meg a gyárat. A település vezetésének kérésére egy játszótér (sic!) is épül a környéken élőknek, akik már közölték, hogy ezzel nem lehet lekenyerezni őket. Erről a 24.hu tett közzé egy videót a YouTube-on.

Fülöp többek között arról is szót ejtett, hogy a gyárban két alapanyag összevegyítése, majd azok kemencén történő átengedése fog zajlani. Állítása szerint az automatizált és zárt munkafolyamatok miatt az üzemnek nem lesz ipariszennyvíz-kibocsátása.

Valódi Hírek