Betelt a pohár Ácson: Komoly lépéseket tettek a helyiek a kormány terve ellen

Nem kérnek az újabb gyárból.

Megírtuk, hogy Ácson a kínai Huayou Cobalt hamarosan új üzemet hoz létre. A beruházás körülbelül 520 milliárd forint értékű, a gyárban katódot fognak gyártani az elektromos akkumulátorokhoz.

A telex.hu csütörtöki cikkéből azonban kiderült, hogy a helyieket cseppet sem varázsolta el az építkezés híre.

„A komáromi aksigyárban dolgozott a sógorom. Ott rendszeresen mérik, milyen vegyi anyagok vannak a dolgozók szervezetében. Legutóbb már tele volt mindennel, úgyhogy felmondott. Nekünk ide Ácsra nem kell ilyen mérgező gyár”

– mondta egy helyi férfi.

Az indulatokat az sem csillapította, hogy Szentirmai István fideszes polgármester a település közösségi oldalán június 14-én, egy héttel a beruházás bejelentése előtt egy hosszú posztban fejtette ki, hogy nem épül akkumulátorgyár Ácson – az üzemben, mint utólag kiderült, az elektromos akkumulátorok egy alkatrészét fogják gyártani.

A polgármester június 21-én, a beruházás bejelentésének napján újabb Facebook-bejegyzéssel jelentkezett. Mint írta:

„MERT NEM MINDEN KÍNAI GYÁR AKKUMLÁTORGYÁR, EZ SEM LESZ AZ! Ahogy korábban elmondtam, olyan alkatrészt fognak itt gyártani, ami fém alapú, tehát egy autóalkatrész gyártó üzemről van Ács esetében szó, és nem akkumulátort előállító üzemről!”

Pár napja pedig – ígérete szerint – az összes rendelkezésre álló információját megosztotta a lakosokkal a Facebookon.

Elismételte, hogy katódot fognak gyártani az üzemben.

A kialakult tiltakozásokról azt írta, hogy egy üdítőt gyártó, vagy annak dobozát előállító cég ellen is ugyanígy lázadnának az „önjelölt szakértők”, akik szerinte nem is ácsi lakosok, hanem fővárosiak és környékbeliek.

Pedig a beruházás hírére két párhuzamos kezdeményezés is indult:

a Kiáll(t)unk Ácsért Facebook-csoport, valamint egy aláírásgyűjtés, amellyel a gyár felépítését akadályoznák. Utóbbit a település volt polgármestere, Lakatos Béla kezdeményezte.

„Itt az emberek nagy része viszonylag jól él, ezért a legtöbben fideszesek. A katódgyár ellen most mégis az erre járók háromnegyede aláír.

És a többiek se mondják, hogy szeretnék a gyárat, csak azt, hogy nem politizálnak, vagy nem merik a nevüket adni”

– mondta a település volt vezetője.

A hírportál munkatársai az egyik aláírásgyűjtésen találkoztak egy férfival, aki a komáromi akkumulátorgyár egyenruháját viselte. Mint mondta:

„Én is ott dolgozom, pontosan azért nem akarok ide még egyet. Ráadásul ez rosszabb lesz, a katódgyártás még durvább, mint az akkumulátorgyártás.”

Egy babakocsit tologató fiatal nő, aki mellesleg szintén a komáromi üzemben dolgozott, úgy fogalmazott:

„Senkinek nem ajánlom azt a munkahelyet. Nem adtak rendes eszközöket, miközben vegyi anyagokkal dolgoztunk. 12 órás műszakokban dolgoztunk, két hetet éjjel, két hetet nappal. Soha nem mennék vissza.”

(Képünkön Szentirmai István, Ács polgármestere látható)

Valódi Hírek