Videóval: Szijjártó Péter olyat jelentett be, amitől elszabadulhat a pokol Magyarországon

Úgy tűnik, ebből sosem lesz elég nekik.

Újabb akkumulátorgyár érkezik Magyarországra: Szijjártó Péter szerdán bejelentette, hogy a kínai Huayou Cobalt Ácson hozza létre legújabb üzemét. A beruházás körülbelül 520 milliárd forint értékű, a gyárban

katódot fognak gyártani

az elektromos akkumulátorokhoz.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, hogy a lítiumion-akkumulátorok és új kobalt anyagok fejlesztésére és gyártására szakosodott csúcstechnológiai cég kapacitása évente körülbelül 100 ezer tonna lesz.

Kifejtette, hogy

az állam pénzügyi támogatást nyújt

a beruházáshoz – mivel reményeik szerint 900 új munkahely is létrejön –, de az összeget csak akkor hozzák nyilvánosságra, ha azt az Európai Bizottság jóváhagyta. Hozzátette, hogy a Huayo Cobalt képzést is indít a munkavállalók számára.

Szijjártó arról is beszélt, hogy a beruházás értéke meghaladja az 1 milliárd dollárt, ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon, és Magyarországon ez már a második hasonló volumenű bejelentés idén.

„Majd 2 évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is. Szeretném aláhúzni,

hogy az európai progresszívek is értsék,

európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni”

– fogalmazott a tárcavezető, majd hozzáfűzte:

„A kocka el van vetve (..)

Az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp létre fognak jönni.

A kérdés csak az, hogy hol. A kérdés, hogy mely országok lesznek sikeresek ebben az új világgazdasági korszakban, mely országok tudják a legtöbb hasznot kiszakítani maguknak”

Szijjártó szerint ez „gazdasági sorskérdés”, úgy gondolja, a versengő országok minden eszközt bevetnek majd a beruházásokért. Sőt, úgy látja,

Magyarország „nélkülözhetetlen és megkerülhetetlen”

az európai gazdasági fejlődésben, mert szerinte itt találkoznak a keleti és nyugati cégek.

Imént tehát egy újabb, immáron sokadik akkumulátorgyártással kapcsolatos beruházást jelentett be a külgazdasági és külügyminiszter. Látva az eddigiekben tapasztalható lakossági felháborodást, biztosan ennek is komoly visszhangja lesz.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek