Forrnak az indulatok Ácson: Két gombóc fagyi miatt esett egymásnak a jelenlegi és a volt polgármester

Egy kis szikra is belobbantja a vitát.

Megírtuk, hogy Ácson óriási felháborodást okozott a településre érkező kínai Huayou Cobalt üzeme, amely katódot fog előállítani az elektromos akkumulátorokhoz. A helyiek nem repesnek az örömtől, a beruházás hírére két párhuzamos kezdeményezés is indult:

a Kiáll(t)unk Ácsért Facebook-csoport, valamint egy aláírásgyűjtés, amellyel a gyár felépítését akadályoznák. Utóbbit a település volt polgármestere, Lakatos Béla kezdeményezte.

A település volt vezetője, valamint a jelenlegi fideszes polgármester, Szentirmai István között érezhető a feszültség: nemrég a Facebookon

2 gombóc fagylalt miatt üzengettek nyilvánosan egymásnak

írta a telex.hu hétfőn.

A vita úgy bontakozott ki, hogy Lakatos az aláírásgyűjtéssel párhuzamosan bejelentette: augusztus végén vállalja a pótvizsgára kötelezett gyermekek felkészítését. Lakatos mellesleg az egyik ácsi általános iskola igazgatója volt 2004 és 2010 között. A volt polgármester diákonként 2 gombóc fagyit kér, ez lenne az „ára” a felkészítésnek.

A biznisz azonban nem nyerte el a tetszését Szentirmainak, aki közösségi oldalán pár napja közölte:

„Számomra soha nem volt létkérdés a polgármesteri szék, feladat.
Vállaltam, mert olyan helyzetből kellett kimenteni Ácsot az utolsó pillanatban, amikor már a csődbiztos kopogtatott.

Aki ezt okozta, most két gombóc fagylaltért árulja magát, és keresi a támogatókat, becsmérelve olyanokat, akik szívvel-lélekkel és komolyan véve a feladatot dolgoznak a városért.”

Továbbá szót ejtett az 5 lemondott képviselőről is:

„Tegnap délután sok hazugsággal felállt tehát 5 képviselő. Helyükre újak érkeznek, akikkel bízom benne, hogy együtt tudunk dolgozni, mert bár soha nem teregettem ki az önkormányzaton belüli szennyest, de a most távozók közül többen hátráltatták a hivatali munkát.”

Lakatos Béla a közösségi oldalán reagált Szentirmai posztjára. Mint írta, a jelenlegi polgármester nyilatkozata

sértő rá és a távozó képviselőkre nézve is.

Szentirmai István bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Tisztelt Ácsiak!

A tegnapi napon megtartott önkormányzati ülés témája a katód üzem létesítése volt. Jogos elvárása a lakosságnak a részletes tájékoztatás, amit a beruházó fog megtenni, egyelőre annyit tudunk, amit már megosztottam Önökkel korábban, hogy egy, a környezetet nem károsító zárt rendszerű, csúcstechnológiás üzem építéséről döntött a befektető és a kormány (nem a város és én mint polgármester) de támogatom ezt az elképzelést, mert olyan előnyöket jelent majd Ács számára hosszú távon, ami végre kiemelheti ezt a várost is arra a szintre, ahol a környezetünkben lévő sikeres települések vannak.

Nem vagyok sem fizikus, sem kémikus, de állatorvosként rendelkezem olyan ismeretekkel bizonyos anyagok tekintetében, hogy kijelentsem ez nem akkumulátor gyár, hanem egy autóipari alkatrészt gyártó üzem, ami nem veszélyesebb, mint egy gyógyszergyár, és ha elhangzik egy kijelentés, hogy megbízható módon folyik majd itt a termelés, azt nincs jogom megkérdőjelezni.

Amit teszek és ami történik, azt a város érdekében teszem.
Arra tettem esküt, hogy ennek a városnak a lakóit hozzásegítem ahhoz, hogy olyan körülmények között éljenek, ami megfelelő színvonalú, és egészséges.
Ehhez az eskühöz hűséges maradtam és az is maradok, azok sértő megnyilvánulásai ellenére is, akik vagy az ismeretek hiányában, vagy

politikai okokból támadják ezt a beruházást és személy szerint engem.

Számomra soha nem volt létkérdés a polgármesteri szék, feladat.
Vállaltam, mert olyan helyzetből kellett kimenteni Ácsot az utolsó pillanatban, amikor már a csődbiztos kopogtatott.

Aki ezt okozta, most

két gombóc fagylaltért árulja magát,

és keresi a támogatókat, becsmérelve olyanokat, akik szívvel-lélekkel és komolyan véve a feladatot dolgoznak a városért.

A képviselő testület 5 tagja úgy gondolta, hogy nem folytatja ezt a munkát. Annak ellenére sem, hogy lesz lakossági fórum és feláll egy szakmai csoport, aminek ők is tagjai lehettek volna.

Meggyőződésem szerint döntésük mögött nem az Önök hangoztatott érdeke áll, hanem az, hogy a csoportos félrevonulással azt demonstrálják, nem lehet bízni a várost vezető polgármesterben, és ez a közelgő választáson a saját malmukra hajthatja a vizet, ha rágalmakkal és hazugságokkal gyengítik meg azt, aki jelenleg a város élén áll.

Nem fog sikerülni, mert számomra ez a munka nem a hatalomról, hanem a szolgálatról szól.
A döntésüket pedig azért nem bánom és nem sajnálom, mert aki elmenekül egy maga által generált probléma elől, az

nem is volt méltó az emberek bizalmára.

Én ma reggel is úgy ébredtem fel, hogy szembe tudok nézni magammal, a feleslegesen keltett hisztéria mellett pedig rengeteg teendő van, amit meg kell oldani, ezért igyekszem arra koncentrálni.

Épülni fog Ács külterületén, tőlünk 6 kilométerre egy üzem, ami nagyon

jelentős adóbevételt hoz majd a városba.

Előreléphetünk, fejleszthetünk, elérhetjük mindazt amire eddig nem volt lehetőségünk. Befogadtunk annak idején ma is prosperáló nagy üzemeket, nem bántuk meg és ki kérdezte akkor a technológiát, a környezetszennyezést?

Senki, mert az akkori városvezetők elegendő volt, hogy tudták: jól cselekszenek.
Ma mindenki »szakértő« és úgy is nyilvánul meg, ami nem csak kártékony, de bizonyos jogi következményekkel is járhat a tudatlan rágalom, hiszen azt, amit most akár a facebook oldalon, akár máshol nagy nyilvánosság előtt kijelentenek, ha ezeket nem tudják bizonyítani, történetesen, hogy ez az üzem szennyező a környezetre nézve, annak jogkövetkezményeit is viselniük kell majd adott esetben, mert a befektető nyilvánvalóan nem fogja hagyni, hogy sérüljenek a jó hírnévhez való jogai úgy, hogy önjelölt szakértők állítanak valamit, aminek valóságtartalmáról fogalmuk sincs.
Én mindenkit óvnék ettől.

Arra kérem Önöket, hogy higgyenek az adott szóban!
Nem magamért dolgozok, hanem a városért. Ismernek és tudják: egyszerű ember vagyok, akinek az állatok, a természet és ez a város a legfontosabb, itt éltem, élem le az életem.
Tegnap délután sok hazugsággal felállt tehát 5 képviselő. Helyükre újak érkeznek, akikkel bízom benne, hogy együtt tudunk dolgozni, mert bár soha nem teregettem ki az önkormányzaton belüli szennyest, de a most távozók közül többen hátráltatták a hivatali munkát.

Rossz helyzet az, ha egy polgármester választáson vesztes kerül a testületbe, mert ha nincs meg a kellő politikai intelligenciája, akkor ellenségként viselkedik és nem valamiért, hanem valami, valaki ellen dolgozik.

A tegnapi ülésen döntés született egy augusztusban tartandó lakossági fórumról, amit akkor is meghirdettünk volna, ha nem teátrális rendkívüli ülésen kell kamerák előtt megtenni, hiszen itt is csak az nyert bizonyságot, amit az elmúlt napokban Önöknek többször elmondtam: a beruházó néhány hetet kért a technológia ismertetésére, így azonnal nem lehet, nincs miről beszélni. Egyelőre az a dokumentáció van a birtokunkban, ami leírja, hogy nincs károsanyag kibocsátása a működésnek.

Az új képviselőtestület összetételéről, a lakossági fórum pontos helyéről is idejéről tájékoztatni fogom Önöket.

Visszautasítom azt a hazugságot és rágalmat, hogy a leköszönő képviselők nem rendelkeztek kellő információval, hogy nem osztottam meg Velük mindent, ami a birtokomban volt, hogy a hivatal munkatársait is törvénytelenséggel, jegyzőkönyv hamisítással vádolják, minden bizonnyal számolva ennek jogi következményével is.
Arra kérek mindenkit, aki valóban szereti ezt a várost, hogy csak érdemi információ birtokában formáljon véleményt a beruházásról, ne üljön fel a lázító, provokáló hangoknak, mert választási kampány van, akik most Önöket »féltik« a katód gyártól, csendben ülnének és hallgatnának, ha ez a beruházás egy évvel később szeretett volna -a jövőre esedékes választás után idetelepülni-, és nem most.

A lázítók harca nem Ácsról, nem az ácsiakról és nem is a katódgyárról szól, hanem néhány ember egyéni politikai ambíciójáról.
Az elmúlt években jutott már Ácsnak elég a hírnevét romboló eseményekből, én a nyugalmat és a tisztességet képviselem, bízom benne, hogy Önök ezt érzik és támogatják.
A friss információkat folyamatosan közzéteszem, megosztom Önökkel!

Tisztelettel:
Dr. Szentirmai István
polgármester”

Lakatos Béla bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Tisztelt Polgàrmester Ùr!

Ez a nyilatkozat végtelenül sértő nem csak rám nézve, de a lemondott képviselõkre is. »2 gomboc fagyiért árulom magam« ?

A gyerekekkel azért foglalkozom, mert

sok szülőnek nincs pénze tanart fogadni felkesziteni a gyermekét,.

S mi köze ennek a katòdgyárhoz?!”

Valódi Hírek