Mi történt? Szijjártó Péterék titkolóznak Novák Katalin és Balog Zoltán gyanús utazásáról (+videó)

Novák a püspök társaságfában múlatta az időt.

A kegyelmi botrány miatt lemondott Novák Katalin volt köztársasági elnök, a még nem távozó Balog Zoltán református püspök, valamint a kormányinfókon parádézó Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly ősszel utaztak Ausztráliába, amelynek költsége a bruttó százmillió forintot is meghaladja – hívta fel a figyelmet a Magyar Hang a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium szerződéslistája alapján.

Azt írták, Novák Katalin a püspök és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter társaságában két hetet töltött a csendes-óceáni térségben, és bejárták Ausztráliát: az elnök először október 22-én Melbourne-ből jelentkezett a Facebookon; itt megemlékezett az 1956-os forradalom áldozatairól, később pedig megfordult Sydney-ben és Brisbane-ben is. Cikkükben egy fotót is közöltek, amelyen az látható amint Novák Katalin és a vele szoros kapcsolatban álló Balog Zoltán fűszoknyás táncosok közt múlatja az időt a Pápua-Új-Guinea-i rendezvényen.

A magyar delegáció utazási céljai a mai napig nem tisztázottak.

Novák Katalinék korábban azzal indokolták az utazást, hogy a Magyarország és Ausztrália közötti diplomáciai kapcsolatok 50. évfordulóját ünnepelték meg így. Novák ugyan találkozott a helyi magyar diaszpóra tagjaival, hivatalos találkozó keretében egyeztetett David Hurley ausztrál főkormányzóval, és látogatást tett a Rheinmetall fegyvergyár helyi üzemében is.

Ugyanakkor Szijjártó Péter tárcája az összesen bruttó százmilliós költségekről semmilyen magyarázatot nem adott. Az tény, hogy a luxusszállásokra fejenként több mint 20 millió közpénzt fordítottak, és ezek nem tartalmazzák a programszervezés költségeit sem.

Valódi Hírek